Tarım ve Orman Bakanlığı, halk arasında “Afrika” hastalığı olarak bilinen “sığırlardaki nödüler ekzantemi hastalığına” ilgisiz kaldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılacağı belirtilen “Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi için Teknik Yardım Projesi”nin açılış programına katılmaması tepkilere neden oldu. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projede, Türkiye'deki hayvan sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunulması hedefleniyor. Söz konusu toplantıya Tarım Bakanlığı’nın ilgi göstermemesi ve düşük seviyede bir katılım gerçekleştirmesi projenin finansörü olan karşı tarafta da rahatsızlığa neden oldu.

BAKANLIK HASTALIĞA İLGİ GÖSTERMEDİ

Sığırların nodüler ekzantemi hastalığına önlem amacıyla yapılan projenin toplam bütçesi 14,8 milyon avro olarak belirlendi. AB, projeye 12,7 milyon avroluk katkı sağlarken, Türkiye ise projeye 2,1 milyon avro destek verecek. Projeyle büyükbaş hayvanların hastalığa karşı aşılanmasını yanı sıra Tarım Bakanlığının hastalığı teşhis etme ve kontrol altına alma kapasitesinin artırılması ve çiftçiler arasında hastalığın önlenmesine dair farkındalık yaratılması amaçlanıyor.  Ancak söz konusu projeye Tarım Bakanlığı’nın ilgi göstermemesi rahatsızlığa neden oldu.

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI KATILDI!

Proje ile ilgili Tarım Bakanlığı’ndan yapılan basın duyurusunda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in “nodüler ekzantemi hastalığı” toplantısına katılacağı duyurulmuştu. Ancak Metin programa katılmazken, bakan yardımcısı adına programa Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Veli Gülyaz katıldı. Ülkemizde sık görülen ve oldukça hızlı yayılan hastalığa Tarım Bakanlığı’nın ilgi göstermemesi projenin karşı tarafında rahatsızlığa sebep oldu.