Fakıbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtti. Fakıbaba, "İsraf eden iflas eder. İnsanlar aşırı tükettikçe insanlık tükeniyor maalesef. Adaletsizliğin, gıda paylaşımına fazlasıyla bulaştığı bu yüzyılda, insanoğlu hem kendi hakkaniyetine hem de geleceğine daha dikkatli bakmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

HAYVANSAL ÜRETİM 23 MİLYON TON

Fakıbaba, Bakanlığın 2018-2022 Dönemi Stratejik Planı'nda, ulusal kaynakları etkili, ekonomik ve verimli kullanarak faaliyetlerini yürütmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, "Gıda, tarım ve hayvancılıkta rekabetçi, milli ve küresel çözümler üreten güçlü bir Türkiye dedik. 24 milyon hektar tarım alanımız, 14,6 milyon hektar mera varlığımız, 3 milyonun üzerinde çiftçimizle bugün, 121 milyon ton bitkisel üretim, 23 milyon ton hayvansal üretim, 161 milyar lira tarımsal hasıla, 16,3 milyar dolar tarımsal ihracat gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİYE TOPLAM 10,5 MİLYAR LİRA FAİZSİZ KREDİ

Tarım üreticilerine desteklerin devam ettiğini anlatan Fakıbaba, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2017 yılının ilk 9 ayında toplam 26,3 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldığını belirtti. Fakıbaba, hayvancılık sektöründe sıfır faizli kredi uygulamasının sürdüğünü anımsatarak, uygulamanın başladığı tarihten 2017 Eylül ayına kadar 423 bin üreticinin toplam 10,5 milyar lira faizsiz kredi kullanma imkânı bulduğu bilgisini verdi.

TOPLULAŞTIRMA DA HEDEF 14 MİLYON HEKTAR

Bu yıl 192 tarımsal ovanın koruma altına alındığını ifade eden Fakıbaba, koruma altına alınan ovaların 300'e çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Fakıbaba, arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Toplulaştırmanın başladığı 1961'den bu yana 6,1 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlandı. Bunun 5,6 milyon hektarı son 15 yılda tamamlandı. 1,8 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2023 yılına kadar 14 milyon hektar arazinin tamamında toplulaştırmayı tamamlayacağız." diye konuştu.

HUBUBAT DEPO İNŞATLARI DEVAM EDİYOR

Lisanslı depoculuk konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Fakıbaba, bu kapsamda özel sektör tarafından toplamda 3,5 milyon ton kapasiteli hububat deposu için kiralama sözleşmesi imzalandığını ve inşaatların başladığını aktardı.

TMO 2 MİLYON TON BUĞDAY ALDI

Bakan Fakıbaba, TMO tarafından 2017 Ekim ayı itibarıyla, 2 milyon 50 bin ton buğday, 205 bin ton mısır alımı yapıldığını vurgulayarak, şu görüşlerini paylaştı: "Bu alımlar karışlığında çiftçilerimize toplam 2 milyar lira ödendi. Kuru üzüm (9 kalite) için alım fiyatı kilogram için 4 lira olarak açıklandı. Ekim ayı itibariyle 5 bin tona yakın kuru üzüm alındı ve üreticilere yaklaşık 20 milyon lira ödendi. Alımlar devam ediyor. TMO tarafından bu yıl ekim ayı itibarıyla 1 milyar lira değerinde 100 bin ton fındık alındı ve üretici hesaplarına 800 milyon lira aktarıldı. Fındıkta alan bazlı gelir desteğine dekara 170 lira olacak şekilde devam ediyoruz. Fındıkta, 2009 yılından 2017 yılına kadar olan 9 yıllık dönemde toplam 6,1 milyar lira alan bazlı destek ödemesi yapıldı."

391 BİN TON ÇAY ALIMI YAPILDI

Yaş çay alımı kampanyasında eylül itibarıyla 391 bin ton yaş çay alımı yapıldığını açıklayan Fakıbaba, "Yaş çay alım bedeli olarak üreticilere 2016'da 1,1 milyar lira, bu yılın ilk 9 ayında ise 695 milyon lira ödeme yapıldı. ÇAYKUR çay satışlarından 2016'da 2 milyar 389 milyon lira, bu yılın ilk 8 ayında ise 927 milyon lira gelir elde etti." dedi.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI ARTTI

Fakıbaba, Türkiye'nin son dönemlerde yerli tohum üretiminde önemli yerlere geldiğini, 2017 yılı Ekim ayı itibarıyla çiftçilere, sertifikalı tohum kullanımı için 187 milyon lira ve sertifikalı tohum üretimi kapsamında 59 milyon lira destek ödemesi gerçekleştirildiğini vurguladı.

TARIMDAN HABER