Türkiye'nin Latin Amerika açılımı çerçevesinde 2013 yılında TİKA ile Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İşbirliği Ajansı (APC) arasında imzalanan mutabakat zaptı kapsamında, ülkemizi ziyaret eden APC Direktörü Alejandro Gamboa Castilla ve aralarında Kolombiya Tarım Bakanlığı temsilcilerinin de bulunduğu üst düzey bir heyet Bakanlık Müsteşarı Nihat Pakdil ile görüştü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil, APC Direktörü Castilla ile önce makamında bir süre görüştü, ardından da teknik heyet görüşmelerine geçildi. Burada konuşan Pakdil, konuk heyeti ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pakdil, 2015 yılında imzalanan "Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ile iki ülke arasındaki mevcut tarımsal ilişkilerin daha da artırılacağına vurgu yaptı.

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALMAK İSTİYORUZ

APC Direktörü Castilla ise yaptığı konuşmada, her iki ülke arasında tarım alanındaki işbirliğinin hem TİKA-APC işbirliği hem de "Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" çerçevesinde kurulacak ortaklıklar çerçevesinde daha da geliştirilebileceğini belirtti. Türk tarım sektörünün gelişimini takip ettiklerini ve ülkelerinde de benzer sorunların görüldüğünü vurgulayan Castilla, Türkiye'nin uygulamış olduğu politikaları örnek almak istediklerini belirterek, bu bağlamda hâlihazırda imzalanan anlaşmalar kapsamında mevcut işbirliğini geliştirecek mekanizmalar oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Bunun üzerine Müsteşar Pakdil de Bakanlığın bilgi ve tecrübelerini Kolombiyalı meslektaşları ile paylaşmaktan mutlu olacaklarını belirterek, TİKA vasıtasıyla her türlü teknik desteği sağlayabileceklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki iyi ilişkileri yansıtan sıcak bir atmosferde gerçekleşen toplantı konuk heyetin Bakanlık yetkililerine teşekkür etmesiyle sona erdi.