Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen Okul Sütü Programı'nın bu yılki uygulamasına düzenlenen törenle start verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kampüsü'nde yer alan Köy Hizmetleri İlkokulu'nda gerçekleştirilen törene Bakan Çelik'in yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

Çelik: “Yıl sonuna kadar 57 bin ton süt dağıtılacak"

Bakan Çelik, törende yaptığı konuşmada okul sütü programının 2012 yılından beri uygulandığını hatırlatarak, 33 bin 736 okula pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftanın üç günü süt dağıtımının bu yıl da devam edeceğini belirtti.

Okul Sütü dağıtımının 17 Haziran'a kadar devam edeceğini belirten Çelik, bu süre zarfında toplam 57 bin ton sütün 6 milyon öğrenciye ulaşmasının sağlanacağını belirtti. Bakan Çelik, programın başladığı 2012'den bu yılın sonuna kadar dağıtılacak toplam süt miktarının ise 250 bin tona ulaşacağını ifade etti.

Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sütün zekâ gelişimi ve okul başarısına katkısıyla ilgili yaklaşımına da işaret ederek "Bize düşen görev, değerli iki bakanımızın yol göstericiliği karşısında gerekli uyumu ve desteği sağlamaktı. Biz de sütü temin ettik ve bu tavsiyeler doğrultusunda çocuklarımıza ulaştırdık" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun, çocuklara süt konusundaki tavsiyesinin açık ve net olduğunun da altını çizen Bakan Çelik, "Sayın Bakan, erken yaşta süt tüketiminin kemiklerimizi, vücudumuzu, bünyemizi geliştireceğini söylüyor. Bugün süt içerseniz, ilaçlara servet ödeme durumu ortadan kalkar" dedi.

Müezzinoğlu: “Sağlık Dostu Okullar projesini hayata geçireceğiz"

Törende konuşan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ise bu projenin sağlıklı nesiller yetişmesi amacıyla hayata geçirildiğinin altını çizerek, süt dağıtımının, sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanılmasında çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Bakan Müezzinoğlu, başlatmayı düşündükleri yeni bir proje ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı olarak biz istiyoruz ki okullarımızda 'sınıf sağlık temsilcisi' olsun. Her sınıfımızda bir kişi sağlık temsilcisi olsun. Ayrıca her okulda bir sağlık gönüllüsü öğretmenimiz olsun. Bu çalışmayı yapan okullarımıza da 'Sağlık Dostu Okullar' sertifikası verelim. İnşallah projeye son şeklini veriyoruz. Bir ay içinde 'Sağlık Dostu Okullar' projemiz ile Milli Eğitim Bakanımızın huzuruna bir protokol imzalamak üzere geleceğiz".

Avcı: “Okul sütü programı sıradan bir etkinlik değil"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da programın hayata geçmesinde emeği olanlara teşekkür ederek, “Okul Sütü Programı"nın basit ve sıradan bir etkinlik olmadığını belirtti. Bakan Avcı, “1960'larda yani benim ilkokulda okuduğum yıllarda, bu ülkenin okullarında, Amerikan yardımlarıyla elde edilen süt tozları dağıtılıyordu ki o zamanlar öğrenci sayısı bugünküyle kıyaslanmayacak derece azdı. Bir zamanlar okullarında ancak yabancı bir ülkenin yardımıyla süt tozu dağıtabilen bir ülke artık milyonlarla ifade edilen miktarlarla hem de hakiki taze sütü, üstelik yerli firmalarımızca üretilen, kutulanan sütleri dağıtabilecek ve bu programı 5 yıl boyunca uygulayabilecek güce ulaşmış. Bu hem gurur hem de bir şükür vesilesidir." dedi.

Çallı: “Sütle ilgili çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz"

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı ise sütün sağlıklı beslenmek için temel gıdaların başında yer aldığını ve dünyada 80'den fazla ülkede okul sütü programı uygulandığını vurguladı.

Çallı, süt sektöründeki sorunların çözümü konusunda Bakan Çelik'in talimatıyla başlatılan çalışmaları memnuniyetle takip ettiklerini belirterek, "Bu kapsamda çiğ sütün desteklenmesine dair yönetmelikle ihracata konu olan süt ürünleri için süt tozu desteklerinin uygulamaya konulmasının, sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Çelik, Avcı ve Müezzinoğlu, ana sınıfı, birinci ve ikinci sınıfları ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti, süt dağıttı ve hediyeler verdi. Bakan Çelik ayrıca çocuklara süt içmeleri konusunda da tavsiyelerde bulundu.