ÖZEL HABER / Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda merkez ve taşra teşkilatının bilişim ve bilgisayar alımlarının tek elden yapılabilmesi için Mehdi Eker döneminde kurulan ve bir çok tartışmayı da beraberinde getiren Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun, Faruk Çelik tarafından feshedildiği ortaya çıktı. Bakanlığın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen işlemlerin ayrı bir üst kurul kurularak, Bilişim Koordinasyon Kurulu'na devredilmesi soru işaretlerine neden olmuştu.

FESHEDİLME GEREKÇELERİ İDDİALARI HAKLI ÇIKARDI

Üst kurul görevi gören Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun feshedilmesinin gerekçeleri de dikkat çekti. Mehdi Eker döneminde, bilişimle ilgili yazılım ve bilgisayar alımlarında israfı önlemek amacıyla kurulduğu iddia edilen Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun, tam aksine iş ve işlemlerde bürokrasiyi artırdığı ve israfın önüne geçmesine de hizmet etmediğine dikkat çekildi. Uygulamadaki işlerliği artıracağı ve 639 sayılı KHK'nın ilgili hükümlerine de uygun olacağı belirtilerek, Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun görev ve sorumlulukları, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na devredildi. Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun feshedilmesi için ortaya konulan gerekçeler, kurulduğu dönemde gündeme gelen iddiaların haklılığını da bir kez daha ortaya çıkardı.

İSRAFI ÖNLEDİĞİ TESPİT EDİLEMEDİ!

Kaldırılma gerekçesi olarak, Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın birçok göreviyle örtüştüğü ve Kurulun, iş ve işlemlerde bürokrasiyi artırdığına dikkat çekilerek, “Bu kapsamda Kurul tarafından alımlara ilişkin ihtiyaçların doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve israfın olup olmayacağı, sunulan belgeler üzerinden sağlıklı bir şekilde tespit edilebilmesi de tam olarak mümkün olmadığı görülmektedir" denildi.

Kurulun, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile çakışan görevlerinin, söz konusu Daire Başkanlığına devrinin, hem uygulamadaki işlerliği artıracağı, hem de 639 sayılı KHK'nın ilgili hükümlerine de uygun olacağının altı çizildi.

Yazılım ile bilgisayar alımlarının Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nca karara bağlanıp yürütülmesinin daha efektif ve amaca daha çok hizmet eden bir uygulama olacağı belirtilerek, Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun 2013/2 sayılı Genelgede geçen görev ve sorumlulukları, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına devredilmesinin daha uygun olacağı belirtildi.

YAZILIM VE BİLGİSAYAR ALIMLARI İNCELEMEDE

Diğer yandan Bilişim Koordinasyon Kurulu feshedilirken, Erdal Celal Sumaytaoğlu'nun başkanlığını yaptığı bu üst kurulun bütün iş ve işlemleri hakkında da inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, eski Bakan Mehdi Eker döneminden kurulan ve birçok tartışmalara neden olan Bilişim Koordinasyon Kurulu kaldırıldı.

SUMAYTAOĞLU BAŞKANLIK YAPMIŞTI

Bilişim Koordinasyon Kurulu, 2013 yılında dönemin Bakanı Mehdi Eker'in kararı ile Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatının bilişim, yazılım ve bilgisayar alımlarını tek elden yapılması için kurulmuştu. Bilişim Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na ise Rehberlik ve Teftiş Başkanı Erdal Celal Sumaytaoğlu getirilmişti.

YAZILIM VE BİLGİSAYAR ALIMLARI TEK ELDEN BU KURUL TARAFINDAN YAPILDI

Bakanlığın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen işlemler için ayrı bir üst kurul kurulması ve Bakanlığın yazılım ile bilgisayar alımlarının tek elden bu kurul tarafından yapılacak olması büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti.

ÜST KURULLA İLGİLİ İDDİALAR MECLİS'E TAŞINMIŞTI

Kurulduğu dönemde medyada büyük tartışma konusu olan Bilişim Koordinasyon Kurulu hakkında da TBMM'ye kapsamlı soru önergeleri verilmişti.

Dönemin Kocaeli Milletvekili Haydar Akar tarafından TBMM'ye verilen bir soru önergesinde, Bilişim Koordinasyon Kurulu ile ilgili önemli iddialar Meclis gündemine taşınmıştı.

ÜST KURULLA İLGİLİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINAN İDDİALAR

1. Bilişim ve Koordinasyon Kurulunun Kurulmasına neden ihtiyaç duyulmuştur.? Kamu Mali Yönetimini ve Kontrolünü düzenleyen 5018 sayılı kanunda dayanağı var mıdır?

2. Bilişim Koordinasyon Kurulu, başta Stratek firmasından 1.000.000 TL'ye satın alınan Rehberlik, Teftiş ve Büro Süreçleri Yazılımı, 8.000.000 TL'ye satın alınan İnsan Kaynakları ve Arşiv Dökümantasyon sistemi yazılımı örneklerinde olduğu üzere, kaç milyon TL'lik yazılım, patent, hak v.b satın alma yapılmıştır?

3. Bilişim Koordinasyon Kurulu tarafından Bakanlık Merkez, Taşra Teşkilatı, Bağlı ve İlgili Kuruluşlar olmak üzere yaklaşık 30.000.000 TL'lik yazılım satın alındığı iddia edilmektedir, bu doğru mudur?

4. Stratek firmasından 1.000.000 TL'ye satın alınan Rehberlik, Teftiş ve Büro Süreçleri Yazılımının yaklaşık 1,5 yıldır kullanılmadığı iddia edilmektedir, bu doğru mudur? Halen kullanılmayan bir yazılıma neden 1.000.000 TL ödenmiştir? Yazılımdaki eksikliklerin tamamlanması için yeniden 1.000.000 TL'lik bir yazılıma ihtiyaç olduğu iddia edilmektedir, bu doğru mudur? Söz konusu yazılımın muadillerinin piyasada 70.000-80.000 TL olduğu iddia edilmektedir, bu iddialara yönelik talimatınızla herhangi bir araştırma yaptırılmış mıdır?

5. 8.000.000 TL'ye satın alınan İnsan Kaynakları ve Arşiv Dökümantasyon yazılımının, muadillerinin piyasa da 250.000-300.000 TL bedelle satıldığı iddia edilmektedir, yine söz konusu yazılımın Arşiv Dökümantasyon kısmının Devlet Malzeme Ofisi tarafından ücretsiz verildiği halde bunun kabul edilmeyerek, satın alınma yoluna gidildiği iddia edilmektedir, söz konusu iddialar doğru mudur, buna yönelik talimatınızla herhangi bir araştırma yaptırılmış mıdır?

6. Erdal Celal Sumaytaoğlu tarafından söz konusu Kurul kurulduktan sonra başta Stratek ve İnova (Coğrafi Bilgi Sistemleri) yazılım firmaları olmak üzere, hangi firmalardan ne kadar yazılım satın alınmıştır?

7. Bilişim Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılım satın almaları neden süreç devamı şeklinde yapılmaktadır, bunlara yönelik ihaleler neden ilana çıkmamaktadır, bunun sebebinin işlerin istenilen firmaya işi vermek olduğu iddia edilmektedir, bu doğru mudur? Buna yönelik talimatınızla herhangi bir araştırma yaptırılmış mıdır?

8. Bilişim Koordinasyon Kurulunun kurulmasının dayanağı olarak gösterilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkındaki 639 Sayılı KHK'nın 24.maddesi, bu Kurulun kurulması için hiçbir şekilde yetki vermediği açıkça ortadadır. Yine, Rehberlik ve Teftiş Başkalığının görevlerinin belirtildiği 14.maddesinde, Başkanlığın görevinin Bakanın emri ile teftiş, inceleme ve soruşturma yapmanın yanında danışma ve rehberlik olduğu, Rehberlik ve Teftiş Başkanının hiçbir şekilde icraya karışamayacağı gibi, yazılım ihalelerinin kontrol ve yönlendirmesinin yapıldığı sözde Kurula Başkanlık edemeyeceği açıkça ortadayken, en iyi ifadeyle tarafınızı yanıltmak suretiyle KHK'ya açıkça aykırı Olur ve Genelgeyi size imzalatan, Erdal Celal Sumaytaoğlu hakkında bu Kurulun kuruluşuna ve iş ve işlemlerine ilişkin Soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK ESKİ BAKANI MEHDİ EKER'İN KOCAELİ MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR'IN SORU ÖNERGESİNE VERDİĞİ CEVAP İÇİN TIKLAYIN

BİLİŞİM KOORDİNASYON KURULU'NUN KALDIRILMASINA YÖNELİK KARAR İÇİN TIKLAYIN

BİLİŞİM KOORDİNASYON KURULU 2013/2 SAYILI GENELGESİ İÇİN TIKLAYIN