Program, Bakanlık Proje sorumluları, Artvin Vali Yardımcısı, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli Kaymakamları, Çıldır, Sarıkamış, Arpaçay ve Yusufeli Belediye Başkanları, Ardahan, Kars, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri ile AKAKP Proje personelinden oluşan seçkin bir grup ile gerçekleştirildi.

Programın ilk gününde Beypazarı Kaymakamı ve Belediye Başkanının misafiri olan heyet Beypazarı'nda fikir alışverişinde bulundu ve turizm çalışmalarını yerinde inceledi.

Ankara'nın tarihi ve doğal dokusu bulunan ilçesi Nallıhan'da turizm, kültür ve doğal varlıkların korunmasını, geliştirilmesini, araştırılmasını ve tanıtılmasını sağlamak amacı ile 2005 yılında kurulan Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği adına Mustafa Bektaş program süresince heyete eşlik ederek birinci ağızdan ilçede yapılan kırsal turizm hareketini katılımcılarla paylaştı.

Heyetin yerinde incelemeleri sırasında, arkeolojik kazı alanları ve Kuş Cenneti ile dikkat çeken Nallıhan'da, 9 farklı köyde pansiyon ve kültür evleri oluşturulduğu, bilinen el sanatlarından iğne oyasını ve ipek kozacılığını yeniden hareketlendirilerek 1.000'e yakın kadının iş gücüne katılımının sağlandığı ve böylelikle hem ilçeye bir canlılık kazandırdığı hem de kırsal kadının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olduğu gözden kaçmadı.

Doğal ve tarihi zenginlikleri (Hıdırlık Tepesi, Uyuz Suyu Şelalesi, Kuş Cenneti, Juliopolis Nekropol Alanı) ile inanç turizme yönelik alanları (Bacım Sultan Türbesi, Tapduk Emre Türbesi) ziyaret eden heyet, yöresel lezzetlerin tadına vardı ve köy pansiyonlarında konakladı.

Üst düzey katılımcıların yer aldığı inceleme gezisinde kalkınmanın her aşamasında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Heyet, ilçenin bütün dinamiklerinin kitle turizminin karşısında durarak, doğayı ve yerel değerleri koruyup zenginleştirerek, yaklaşık 10 yıllık bir çabasının sonucunda, kırsal turizm anlamında değişen bir ilçenin hikayesini o ilçenin dinamikleri ile yaşayarak deneyimledi.

Bu inceleme gezisinin sonunda, Yusufeli, Sarıkamış ve Çıldır ilçeleri başta olmak üzere Kırsal Kalkınma Projesinin uygulandığı ilçelerde bir hareket başlatacağı ve bilinen bakış açılarında değişiklik oluşturacağı açıkça görüldü.