Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında İl Müdür Yardımcısı Özkan Yolcu; tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amacıyla et ve et ürünlerinde önemli değişikliklerin hayata geçirildiğini söyledi.

Veteriner Hekim Özge Değişci, 3 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan “Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Yapılan Değişiklikler, Uygulamaları ve Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ” ile ilgili olarak sunum yaptı.

Yapılan sunumda,

Yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerin 13.03.2015 tarihinden itibaren dökme satışı yasaklanmıştır. Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bundan sonra kasap, market vb. perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecektir. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Yeni düzenleme ile lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satması da yasaklanmıştır.

Ayrıca; İlgili Tebliğ gereği çiğ et ve kıyma satışı yapan kasap işyerlerinin Müdürlüğümüze başvuruda bulunarak, perakendeden perakendeye 2.5 ton kıyma ve parça et satışı yapabilecekleri. İlgili Tebliğ gereği 01.07.2015 tarihinden itibaren perakende gıda işyerlerinde sucuk üretimi yapılmayacağı konularında da bilgilendirme yapılmıştır.

Programın son bölümünde katılımcılar konu uzmanlarına Tebliğ ile ilgili öneri ve sorularını dile getirerek organizasyon için teşekkür ettiler.