Milli Gazete yazarlarından Sadettin İnan, bugünkü köşesinde Bakanlığın, Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi işinden vazgeçen iş adamı Hakan Bilal Kutlualp'e tam 19 milyon lira ödeneceğini iddia etti.

Söz konusu yazıda dikkat çeken başlıklar:

"Seçim telaşı, G20 telaşı, kabine telaşı derken Türkiye çok hareketli bir süreçten geçiyor. Ancak çiftçinin bakanlığında son bir haftadır bambaşka bir telaş yaşanıyor. Hemen, 'Yeni Bakan Kim Olacak?' telaşı diyebilirsiniz. Ancak öyle değil. Bu telaş, 'Kim Bakan Olacak?' telaşının bile önüne geçmiş durumda.

Yaşanan telaşı tam olarak anlayabilmemiz için şu bilgileri hatırlatmam gerekiyor.

Malumunuz akıllı etiket nam-ı diğer Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin ihalesi tartışmalı bir şekilde Mehdi Eker'in samimi arkadaşı ve aynı zamanda 'Muz Kralı' olarak bilinen Hakan Bilal Kutlualp'e verilmişti. Bu sistem, Kutlualp'e çok tatlı bir kar vaat ediyordu. Ancak ihalenin içeriği ve yapılış şekli kamuoyunda ve firmalarda büyük tepki çektiği için konu Danıştay'a götürülmüştü. Danıştay da ihale şartnamesinin birçok maddesini iptal etmişti. Sistemden elde edilecek karın büyük kısmı Danıştay tarafından budandığı için Hakan Bilal Kutlualp de bu işten vazgeçmişti.

Kutlualp bu işten vazgeçti geçmesine ama Bakanlıktan sözde yaptığı masrafların karşılanması için tam 30 milyon lira istedi.

Aslında burada ihaleden vazgeçen Kutlualp'in kendisi... Dolayısıyla masraflarının karşılanmasını istemeye de hakkı bulunmuyor.

Ancak Bakanlıkta durumlar böyle yürümüyor. Kutlualp'in masraflarının belirlenmesi için Bakanlıkta bir komisyon oluşturuldu ve bu komisyon masraflarının karşılığında Kutlualp'e 4,3 milyon lirası KDV olmak üzere toplam 28,3 milyon lira ödenmesine karar verdi. Fakat durum sıkıntılı olduğu için konu bilirkişiye intikal ettirildi. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti de Kutlualp'in yaptığı masraflara 19 milyon lira değer biçti.

BAKANLIK, 5 MİLYON LİRA FAZLA DEĞER BİÇMİŞ!

Bilirkişinin belirlediği 19 milyon liraya KDV dâhilse Bakanlığın belirlediği rakamla arada 9 milyon lira, KDV hariçse 5 milyon lira fark var demektir. Yani Bakanlığın içinde kurulan komisyon en düşük rakamla kafadan 5 milyon lira daha fazladan değer biçmiş.

Bu bilgilerden sonra gelelim telaşa!

Eker'in dışında farklı bir ismin Bakan olması durumunda Kutlualp'e ödenecek bu para tehlikeye girecekti. Bunun için Eker'in yeniden bakan olmama ihtimali düşünülerek 19 milyon liranın biran önce ödenmesi için düğmeye basıldı. Geçtiğimiz hafta ödeme emri bile çıkartıldı. Ancak rakam büyük olunca telaşı da büyük oldu.

Paranın ödenip ödenmediğini bilmiyoruz ancak yetkili kurumların buradaki işlemlere bir el atması gerekiyor.

Çünkü bilirkişiye gitmeden bu para ödenmiş olsaydı kamu 5 milyon lira zarara uğratılacaktı.

Ve son cümle…

Mağdur olmadığı halde mağdur konumuna sokulan Kutlualp'e bu para neden ödenecek?"