ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, Ankara Milletvekili Kuşoğlu, şunları söyledi: “Sayın Bakanım, Sayıştay raporları var, bunlar önemli. Bakanlığınızla ilgili olarak güzel bir rapor düzenlemiş, geçen sefer de vardı. Yalnız Bakanlığınız, Sayıştay raporları açısından geçen dönemlerde de hep, öyle, en kalın, en fazla bulgunun olduğu raporları ihtiva ediyor. 16 bulgu var denetim raporunda. Diğerleri de çok önemli, performans raporunda da 2 bulgu var da, bu Jokey Kulübüyle ilgili olarak geçen dönemde bazı sorunlar, sıkıntılar vardı, bu sene de var, 15'inci bulgu. Onun diğer alt bulgularında, birçok meblağın Jokey Kulübüne aktarıldığı, eksik aktarıldığı, onların usulsüz olarak başka yerlere gönderildiği -“Özel hesap olarak aktarılıyor. Bakanlık bütçesine alınarak mevcut mali sisteme dâhil edilmesi gerekiyor." diyor eleştirilerde"

TARIM REFORMU VE AOÇ'DE DE USULSÜZLÜK

Bakan Çelik öncesindeki döneme ait usulsüzlükleri anlatmaya devam eden Kuşoğlu, “Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne 1,5 milyon liralık bir borç verildiği, böyle, kamuda olmaması gereken usulsüzlüklerin, özel hesabın işleyişiyle ilgili olarak, yine, usulsüzlüklerin olduğu iddia ediliyor. İddia değil bunlar, tabii, Sayıştay raporuna girdikten sonra iddianın ötesine geçmiş. Cevap da verilememiş, bulgu hâline gelmiş. Daha fazla önemsenmesi gerekir. Sayın Bakan, bu Atatürk Orman Çiftliğiyle ilgili, Bakanlığınıza bağlı epey bir sıkıntı var, bazı yolsuzluk iddiaları var. Onlarla ilgili olarak da gelip bir ara sizinle bu konuyu konuşmak istiyorum, o iddiaları da size aktarmak istiyorum Atatürk Orman Çiftliğiyle ilgili, AOÇ'yle ilgili olarak" bilgisi verdi.

GAP, DOKAP VE KOP'A KAYNAK AKTARILMIYOR

Tarıma önem verilmediğini savunan Kuşoğlu, “GAP, DAP, DOKAP için, bunlar için, mesela GAP için 2015'te ayrılan ödenek 5,2 milyar, harcama 3,5 milyar. Yani, ayrılan ödenek bile aslında yeterli değil ama harcama bile ayrılan ödenek kadar olmamış. 5,2 ayrılmış; 3,5. GAP için öyle, 3,8 ayrılmış; 3,4 harcama yapılmış. DOKAP ve KOP'ta da eksik harcamalar söz konusu. Yani, biz tarımı, tarım altyapısını geliştirmek istiyorsak, bu harcamalarımızı daha doğru dürüst yapmalıyız. Biraz önce söylediğim gibi, OVP'de daha fazla yer verilmeli, daha iyi anlaşılmalı bunun önemi; diğer bakanlıklarla daha iyi koordine edilmeli; Kalkınma Bakanlığıyla daha fazla müşterek çalışma yapılmalı" ifadesi kullandı.

TARIM İSTATİSTİKLERİ ZAYIF

Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Türk tarımına ilişkin eleştirileri komisyonua sunan Kuşoğlu, “Türkiye'nin, tarım istatistikleri için bir strateji belgesi hazırlaması gerekmektedir." Tarım istatistikleri için. Tarım istatistiklerimiz çok zayıf. Birçok arkadaşımız -siz de dikkat ettiniz- işte “Hayvancılıkta bu eksik, bu yanlış." Birçok bitkiyle ilgili olarak öyle. Birçok istatistik yanlış veya eksik veya uluslararası standartlarda değil ya da farklı serilerle, farklı verilerle ve serilerle hazırlanıyor. Bu tarım istatistikleri için bir strateji belgesi dokümanı hazırlanması ve uygulanması lazım" dedi.

BAKANLIK 471 TAŞIT ALACAK

Bakanlığın 4 bin 376 taşıtı bulunduğunu dile getiren Kuşoğlu, “Sayın Bakan, Bakanlığınıza ait 4.376 taşıtınız var. Bu yıl da 471 taşıt almak istiyorsunuz.52'si de binek olmak üzere 471. Şimdi, bunlar arasında, 471 taşıt arasında gemiler var, tekneler var, paneller -çok fazla panel istenmiş- arazi araçları var, minibüs var, kamyonlar var, 1 tane motosiklet var, otobüs var hatta. Bunlar kiralanamaz mı? Bu kadar taşıt aracına gerçekten gerek var mı? Ayrıntılı bir çalışma yapıldı mı? Burada var, tek tek listesi var ama bir alternatif de bulunabilir diye düşünüyorum çünkü bunları bakımı, vesaire, o da sıkıntılı. 5.443 lojmanınız ve 85 sosyal tesisiniz var. Bunlarla ilgili bir şey demiyorum, tabii, dağda, bayırda, birçok yerde çalışan kadrolar var; bunlar için gereklidir diye düşünüyorum" dedi.