Tahran ziyareti kapsamında, Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hücceti ile ikili görüşme gerçekleştiren Pakdemirli görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye- İran 7. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı vesileyle iki ülkenin temsilcileri bir araya geldi "dedi.

İRAN'IN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Türkiye'nin İran ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin önemine işaret eden Pakdemirli, geçen yıl İran'a tarımsal ihracatımız 220 milyon dolar, ithalatımız ise 76 milyon dolar olarak gerçekleşti. Fakat iki ülke arasındaki tarımsal ticaret potansiyeli çok daha fazla. Trump yönetiminin Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndan ayrılmasından sonra, Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan yaptırımlarla ilgili itirazlarımızı sürdürmekteyiz. Bu yeni gelişen durumda, iş adamlarımızın daha fazla adım atması gerekmektedir. Yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında dost ülke İran'ın her zaman yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bölgesel ekonominin güçlendirilmesi için alınabilecek bir diğer önlem de kara sınırlarımızdaki ziyaretçiler için bazı muafiyetler getirilmesidir. Bu durum sınır bölgesindeki ekonominin yeniden canlanmasına yardımcı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

TARIMSAL İLİŞKİLERİMİZ İVME KAZANACAK

Ülkeler arasındaki tarımsal ticaretin canlandırılması için sarf edilen çabaların eyleme dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Pakdemirli "Değişen iklim koşulları sebebiyle kurağa dayanıklı çeşitlerin ıslahı konusunda ortak çalışmalar yürütmeliyiz. Diğer yandan İran'daki sera yapım projelerini takip ediyoruz. İnanıyorum ki, İran'a bilgi sistemlerinin entegrasyonundan sonra, tarımsal ilişkilerimiz daha da ivme kazanacaktır" dedi.

İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEMEZ

Yakın zamanda İran tarafından 179'u tarım kalemi olan 1.339 ürüne ithalat yasağı uygulandığını ifade eden Pakdemirli "Söz konusu yasakların ticari ilişkileri zedeleyeceğini düşünüyorum. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın karşılıklı mütekabiliyet esasına göre uygulanmasını bekliyoruz ve ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu.

TÜM ALANLARDA İŞ BİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

İran Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hücceti ise Türkiye-İran arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi seviyede olduğuna işaret ederek "Tarımda toplam ticaret hacmimiz potansiyele göre çok düşük. ABD zalimce tek taraflı ambargo uyguluyor, halkımız çok olumsuz etkileniyor. Ticaret anlaşmaları konusunda da daha fazla iş birliğine ihtiyaç var. Gereken neyse biz de yapmaya hazırız. Kardeş ve dost ülkeleriz, sadece tarım değil tüm alanlarda iş birliği yapabiliriz. Türkiye'ye her zaman halkımıza destek olduğu için teşekkür ediyoruz" açıklamasını yaptı

Konuşmaların ardından iki ülke arasında Türkiye- İran 7. Dönem Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı Tutanağı, ŞAP İyi Niyet Beyanı, Arıcılar Birlikleri arası İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.

TARIMDAN HABER