Memurlar.net'in, Mehdi Eker, Bakan iken, neler olmuş neler…" başlığı ile manşetten verdiği haberde, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Eker döneminde AOÇ'nin çiftlik gibi kullanıldığı iddia edildi.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 2015/5 sayılı raporuna dikkat çekilen haberde, Eker ve AOÇ ile ilgili gündeme getirilen iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Bakanlığın bu iddialara nasıl bir cevap vereceği ise merakla bekleniyor.

İşte memurlar.net tarafından gündeme getirilen şok iddialar;

"Seçim öncesinde görevden alınan Mehdi Eker'in görev yaptığı süre içinde, Tarım Bakanlığına bağlı Atatürk Orman Çiftliğinde skandal nitelikte uygulamalara sahne olmuş.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 2015/5 sayılı raporuna göre,

- AOÇ inek sütüyle keçi sütünü karıştırıp piyasaya sürmüş. Piyasada bulunan keçi sütlerinde ve keçi sütlü dondurmalarda inek sütü karışımı tespiti yapılmış

- AOÇ; antibiyotikli, soda katılmış ve mikroorganizmalı süt almış. Bu sekilde tespitleri yapan personel baskı altına alınmış ve AOÇ müdürünün sözlü talimatıyla, bu kirli sütler pastorize süte dönüştürülerek piyasaya sürülmüş..

- AOÇ'un piyasaya sürdüğü sütlerde inek ve keçi sütü karışımı olduğu tespit edilmiş ve AOÇ'a defalarca ceza kesilmiş.

- AOÇ'un süt üretim yerleri, yeterince hijyenik olmadığı gerekçesiyle, defalarca cezaya muhatap olmuş.

- Fabrikanın en önemli birimi olan süt girişi, krema ve analiz gibi yerlerde gıda mühendisleri yerine konu uzmanı olmayan ve fabrikanın asli personeli olmayan geçici işçiler istihdam edilmiş ve bu personele, her denilen yaptırılmış.

- 2010 yılında kar eden AOÇ, 2011 yılında 2 milyon, 2012 yılında 7 milyon, 2013 yılında 10,7 milyon ve 2014 yılında 17 milyon TL zarar etmiş.

- Stokta ve ambarlarda bulunması gereken yüzbinlerce litrelik sütün ambarlarda bulunmadığı tespiti yapılmış. Gayri resmi yollardan AOÇ fabrikası dışına çıkarılan süt miktarının 8 milyon TL tutarında olduğu tespiti yapılmış

- AOÇ yöneticileri ve yakınları, lüks otellerde konaklamış ve otellerdeki giderler, iş alan firmalarca karşılanmış...

İşte tüm bunların yaşandığı dönemde müdürlük yapan kişi, Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından Bakanlık Strateji Başkanlığına atanmış. Bu kişi çıkan haberler nedeniyle ancak geçtiğimiz ay görevden alınabilmişti.

Bu yazdıklarımız sadece Bakanlığa bağlı bir kurumda yaşanan tespitler... Üstelik bu tespitlerin hepsi resmi denetim raporlarında yer alıyor.

Hatırlanacağı üzere, Bakanlık üst düzey yöneticisi başka bir personel, ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanmasına ve ceza almasına rağmen uzun yıllar görevde tutulmuş, memurlar.net'te yayımlanan haber sonrasında görevden alınmıştı. Yine bu kişi, kayınvalidesi üzerinden at yarışı düzenlediği gibi hakkındaki onlarca iddiaya rağmen uzun süre görevden alınamamıştı.

Tüm bunlardan sonra, bugün bazı gazetelerde Mehdi Eker'in yeniden Tarım Bakanlığı için düşünüldüğünü okuyunca, bu hususları bir kez de Başbakanın dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz.

Başbakan Davutoğlu, Bakanlık Teftişin 2015/5 nolu denetim raporuna bakarak (istenirse sunabiliriz), AOÇ gibi güzide bir kurumun 4 yıldır nasıl zarara uğratıldığını görebilir."