Sakarya'nın mevcut tarım potansiyeli ve sorunları ile 2015-2020 vizyonu iki bakanın katılımıyla Tarım Bakanlığında yapılan bir toplantıyla ele alındı. Toplantıya bakanların yanı sıra Ak Parti Sakarya milletvekilleri Mustafa İSEN, Ali İhsan YAVUZ, Recep UNCUOĞLU, Ali İNCİ, Recep HACIEYÜPOĞLU, Bilgehan DOĞRU, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi KILIÇ, Sakarya Tarım İl Müdürü Mehmet ERDEMİR ile Tarım Bakanlığı Bürokratları ve Genel Müdürleri tam kadro olarak katıldılar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sakarya'nın mevcut tarım ve hayvancılık potansiyeli ile 2003 -2015 yılları arasında Bakanlıkça yapılan desteklemelere dair bir sunum gerçekleştirdi. Sekiz Ana başlıktan oluşan sunum içeriğinde Sakarya'nın mevcut durumu "Genel Bilgiler" başlığı altında verilirken, diğer başlıklar ise Sakarya'da Bitkisel Üretim, Sakarya Hayvancılığında Gelişmeler, Sakarya'da Tarımsal Destekler, Sakarya'da Hayvancılık Destekleri, Sakarya'da Tarımsal Kredi Kullanımı, Sakarya'da Kırsal Kalkınma Destekleri, Sakarya'da Tarımsal Kooperatif Destekleri olarak sıralandı.

Bakan Eker yapmış olduğu sunum öncesinde daha önce 31 Temmuz 2015 tarihinde Bakanlıkça Sakarya'ya bir heyet gönderildiğini, burada STK ve sektör temsilcililerinden oluşan 88 kişinin katılımıyla bir toplantı yapıldığını belirterek, burada Sakarya'nın tarım ve hayvancılığına dair 65 ayrı önerinin ön plana çıktığını söyledi. Bu önerilerin Bakanlığın ilgili birimlerince değerlendirilerek bir taslağa dönüştürüldüğünü belirten Bakan Eker, mevcut duruma ve yapılanlarla ilgili bir sunum hazırlandığını belirtti. Yapılan bu sunumun ardından Sakarya ilinin 2015 – 2020 vizyonuna dair ayrı bir sunum daha gerçekleştiren Bakan Eker, daha sonra konuk Bakan ve Milletvekillerinin taleplerini dinledi.

Sakarya'da gerçekleştirilen toplantı ve iletilen talepler doğrultusunda Bakanlıkça bir çalışma yapıldığını ve bu çalışma kapsamında 10 maddelik bir Eylem Planı hazırladıklarını belirten Bakan Eker, bu plan doğrultusunda alınacak tedbirler, yapılacak işlemler, sorumlu ve işbirliği yapılacak kuruluşlar ile projelerin süresinin detaylı olarak ele alındığı plana dair açıklamalarda bulundu.

Yapılan sunum ve değerlendirmenin ardından söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslâm da Bakan Eker'e misafirperverliği ve yapılan ön çalışma ve bilgilendirme için teşekkür ederek, yapılan sunumun oldukça doyurucu bir içeriğe sahip olduğunu ve kendilerine iletilen taleplerin ve sorunların hemen hemen tamamını kapsadığını belirterek, "Burada bize düşen görev, burada dile getirilen talep ve sorunların çözümünün takipçisi olmaktır" dedi.

Toplantı sonunda Bakan Eker, bu çalışmaların daha da genişletileceğini ifade ederek yapılan çalışmalara katkı sağlayan bakanlık bürokratları ve ilgili genel müdürlere teşekkür etti. Bakan Eker, son olarak Sakaryalılara özel bir mesaj vererek; Sakarya'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun küçük bir modeli olduğunu ifade etti. Bakan Eker; "Sakarya bizim kültürümüzün, tarihimizin ve aynı zamanda geleceğimizin motiflerini ve unsurlarını görüyorum. Coğrafyası itibariyle de Türkiye'nin en zengin ve en verimli bölgelerinden birisidir. Gerek büyük tüketim merkezlerine çok yakın olması ve gerekse ekolojik zenginliği ve ürün çeşitliliği büyük bir tarımsal potansiyeli barındırıyor. Ben de bütün bu sektörlerden sorumlu biri olarak bütün Sakaryalı hemşerilerimize hem onların hizmetinde olduğumuzu hem orada bu sektörlerin geliştirilmesi ve kalkınmanın sağlanmasıyla ilgili çalışmaya devam ettiğimizi ve onların daha iyi bir noktaya taşınması için gayret sarf edeceğimizi belirtmek istiyorum. Sizlerin aracılığıyla da Sakaryalı hemşerilerimize saygılarımı ve selamlarımı sunuyor sağlık, huzur ve saadet dileklerimizi yolluyorum. Ayrıca bu toplantıya katılımınızdan ötürü de sizlere teşekkür ediyorum" dedi.