Emekliliğe ayrılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, “tarımsal sit alanları oluşturulması" ve “hudutsuz ürün projesi" konularının hayata geçirilemediğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar'da düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı'na katılan eski müsteşar, Vedat Mirmahmutoğulları, 2005 yılında Bakanlıkta göreve başlamasıyla birlikte 10 yıldan beri Türkiye'nin gıda, tarım ve hayvancılık politikalarını geliştirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Eski müsteşar, kendisinden sonra göreve gelecek kişilerin de aynı sorumlulukta çalışarak bu bayrağı en ileri noktaya taşımak için uğraşacaklarından emin olduğunu dile getirdi.

Eski müsteşar, tarım alanında yaptıkları birçok yeniliklere karşın iki alanda çok istemesine rağmen olumlu sonuç alınamadığını söyleyerek bunların önümüzdeki dönemde gerçekleşmesini umduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin “Tarımsal Sit Alanları" olduğunu belirten eski müsteşar, “Sayın Bakanımızla da bunun görüşmesini yaptık. Bununla ilgili tedbirleri inşallah hayata geçireceğiz. Biz gidersek işte süremiz doldu ayrılıyoruz. Çok değerli arkadaşlarımızla da, yaptığımız konuşmada da gelecekteki beklentimiz olarak bunu söyledim. Bu çok önemli" dedi.

BENİM HAYALİMDİ

Eski müsteşar mesafe alınamayan ikinci konunun ise “Hudutsuz Ürün Projesi" olduğunu vurgulayarak, “Çok parçalanarak artık içinde eskilerin tabiri ile sabah bile dönmeyen, traktör hiç dönmeyen alanlar, her 10 yılda bir 2 milyon alan böyle tarım dışında kalıyor. Yani üzerinde sanayi ev yapılıyor falan demiyorum o ayrı. O 560 bin hektarlık alan her on yılda bir bu tür alanlara tahsis ediliyor. Ama öbür tarafta 2 milyon hektar alan 10 yılda bir bölünerek atomize oluyor ve tarım dışına çıkıyor. Bu alanların tarıma kazandırılabilmesi için, ekonomiye kazandırılabilmesi için sınırların kaldırılabilmesi lazım. Biz ona 'hudutsuz ürün projesi' diyoruz. Benim bu hayalimdi. Gecem gündüzüm bu projeyleydi. Gerçekten söylüyorum. Bu projenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Çünkü pilot uygulamasını Sivas'ta yaptık" dedi.

TARIMDAN HABER