HDP'nin, "hayvancılık ve tarım sektörünün bitme noktasına geldiği" iddiası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği Gensoru Önergesi ile MHP'nin Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında verdiği Gensoru Önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşülecek.

Meclis yoğun bir haftaya başlıyor. TBMM Genel Kurulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile diğer bakanlar hakkında verilen gensoru önergelerini ele alacak. Sonrasında torba kanun görüşmeleri başlayacak.

Torba Kanunda Neler Var?

Genel Kurulda ele alınacak torba kanun teklifi, "temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.

Teklifle Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor. Ayrıca birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılması öngörülüyor.

Torba kanuna yasalaşırsa, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapanlara devlet çeyiz yardımı devlet yapacak. Konut sahibi olmayanlara ilk ve tek konut satın alımlarında da devlet katkısı geliyor.

Finansman imkânlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla, firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına nakit destek sağlanması da gündemde.

Kanun ile sigortacılık faaliyeti yürütülmesinde de düzenlemeler yapılacak. Örneğin Sigortacılık Kanunu'nda sigortacılık faaliyetinde bulunmak için öngörülen sigorta şirketi, şube ve kooperatif modellerinin yanında üyelik de mümkün olacak.

Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan ve bu suretle menfaat sağlayanlar ise hapisle cezalandırılacak.

Genel Kurul'da, Teklif'in yasalaşması halinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın da ele alınması bekleniyor.