Halkların Demokratik Partisi Grubu Adına Grup Başkanvekili Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'ın; Hayvancılık ve Tarım Sektörünü Bitme Noktasına Geldiği İddiasıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Hakkında verdiği gensoru görüşmelerinde TBMM Genel Kurulunda Hükümetin 12 yıllık tarım politikası sert bir şekilde eleştirildi.

Gensoru hakkında ilk sözü önerge sahipleri adına HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan aldı. Aydoğan, 2011 yılında tarım ürünleri ithalatı cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak aynı yıl 17,6 milyar dolar ithalat yapıldığını ve ihracatta ise 15,3 milyar dolarda kalındığını belirtti.

HDP: TARIM POLİTİKALARI, KÜRT SORUNUNA ZEMİN HAZIRLADI

Aydoğan, şöyle konuştu: “1988'de 22 milyon ton şeker pancarı üretimi, 2012 yılında ne yazık ki 16 milyon tona düşmüştür. Yine, patates üretiminde yüzde 10 düzeyinde bir düşüş vardır." dedi.

1990'lı yıllarda Kürt sorununu askerî yöntemlerle bitirmek isteyenlerin uyguladığı politikalar sonucu 4 milyon civarında geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan insanın, Türkiye metropollerine zorla göç ettirildiğini kaydeden Aydoğan, “Konulan yayla yasaklarıyla hayvancılık neredeyse tamamıyla bitirildi ve 2000'li yılların başlarından itibaren de tarımda uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle Türkiye'nin genelinde tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Yaşadığı köyde, kasabada karınlarını doyurmakta zorluk çeken çiftçilerin özellikle çocukları, genç kesim iş bulma ve yaşamlarını idame ettirebilmek için başta İstanbul ve İzmir olmak üzere büyük metropollere göç etmeye devam etmektedir." diyerek AKP Hükümeti'nin tarım politikaların sosyal ve etnik sorunlara sebep teşkil ettiğini bildirdi.

MHP:AKP, ÇİFTÇİYİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI

Daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi adına Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Tarım Bakanı Eker hakkında verilen gensoru ile ilgili söz aldı. “Sayın Bakan ve AKP sözcüleri her fırsatta tarımın, hayvancılığın çok geliştiğini iddia etmektedirler. Ben soruyorum. Otu, samanı, kurbanlığı ithal edip de hayvancılığı gelişen bir ülke var mı Allah aşkına? “ diye soran Durmaz,

“Amerika'dan fındık, Şili'den elma, Bulgaristan'dan nar, Çin'den sarımsak ve fasulye, Kanada'dan mercimek, İran'dan karpuz ve lahana, İspanya'dan marulun ithal edildiği bir ortamda tarımın geliştiğini, dünyayla yarıştığını söylemek ancak tarıma, çiftçiye şövalye gözüyle bakanların yapacağı bir değerlendirmedir." diyerek tarımda yaşanan ithal politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

AKP iş başına geldiğinden bu yana yaklaşık 3 milyon hektar alanın tarım dışı kaldığını kaydeden Durmaz, “Çiftçilerimiz dertlidir, derin derin iç çekmekte, ah etmektedir. Çiftçilerimiz üretse de borçlu çıkmakta, ekse de karşılığını alamamaktadır. Çiftçimiz, kredi ekip borç ve faiz kaldırmaktadır. Yılın on iki ayı çiftçimiz için karakışa dönmüştür. Yılın on iki ayı çiftçimiz için zahmet ve kayıptır. On üç yıllık AKP iktidarı çiftçimizi yalnızlığa terk etmiş, yoksulluğa ve sefalete mahkûm etmiştir. AKP, çiftçiyi yüz üstü bırakmıştır. AKP, çiftçiye yüz çevirmiştir." Diyerek İktidarın tarım politikasını sert bir şekilde eleştirdi.

Genel Kuruldu, HDP Parti Grubu adına Halil Aksoy söz alırken, CHP Grubu adına ise Gökhan Günaydın söz alarak iktidarı eleştirdi. AKP Grubu adına konuşmaların ardından Hükümet Adına Tarım Bakanı Mehdi Eker, Hükümetin tarım politikalarını savunacak. Görüşmeler sürüyor.