Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'dan önce bakanlık görevinde bulunan Mehmet Mehdi Eker'in ev sahipliğinde 6-8 Mayıs 2015'te İstanbul'da düzenlenen G20 ülkeleri ve davetli ülkelerin Tarım Bakanları ile uluslararası kuruluş üst düzey yöneticilerini bir araya getiren "G20 Tarım Bakanları Toplantısı"nın çıktıları liderler tarafından kabul gördü.

GIDA İSRAFI KABUL EDİLDİ

G20 dönem başkanlığında bakanlığın gerçekleştirdiği "Tarım Alanında Üst Düzey Görevliler Toplantıları", "Tarım Alanında Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı (MACS)" ve "Tarım Bakanları Toplantısı"nın öncellikli konusu olan gıda israfı ve kayıplarının küresel ölçekte azaltılmasının önemi G20 liderlerince de kabul edildi.

Türkiye'nin dönem başkanlığının G20'ye kalıcı mirası niteliğindeki gıda israf ve kayıplarının ölçülebileceği ve azaltılabileceği yöntemlerin geliştirilmesi için teknik bir platform oluşturulmasına yönelik bakanlığın girişimi ile tarım bakanlarının almış olduğu karar, "Liderler Bildirgesi"nde memnuniyetle karşılandı.

Liderler, aynı zamanda "G20 Tarım Bakanları Bildirisi"nde belirtilen ve G20 Kalkınma Çalışma Grubu ile Tarım Bakanlıklarının birlikte oluşturduğu "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nı onayladı. Ayrıca, piyasaların şeffaflığını geliştiren, gelirleri ve kaliteli istihdamı artıran ve sürdürülebilir verimliliğin büyümesini güçlendiren tarım ve gıda sistemlerine ilişkin sorumlu yatırımların teşviki ile küçük ölçekli işletmeler ve aile işletmelerinin önemini vurgularken kırsal alanda bulunan kadınlar ve gençlerin ihtiyaçlarına dikkat çektiler.

PROTOKOL İMZALANDI

Liderler Zirvesi'nde ayrıca Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" ile "Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Süt Ürünleri için Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol"' imzalandı.

2015 G20 Türkiye'nin dönem başkanlığında15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya'da 26 ülke ve 7 uluslararası kuruluşun katılımı gerçekleştirildi. Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı "G20 Liderler Zirvesi"nde dünya ekonomisinin %85'i, küresel tarımsal ekonominin %70'i ve dünya nüfusunun üçte ikisi temsil edildi.