TBMM'de bir konuşma yapan Bektaşoğlu, 2017 ürünü 138 bin ton fındık için satış kararı aldığını ancak uygulamanın kuralları ve satış yöntemi tam olarak belirlenemediğini hatırlattı.

TBMM'de bir konuşma yapan Bektaşoğlu, 2017 ürünü 138 bin ton fındık için satış kararı aldığını ancak uygulamanın kuralları ve satış yöntemi tam olarak belirlenemediğini hatırlattı. Kampanya sırasında randıman ölçümleri yapılan ve buna göre ödeme yapılarak alınıp stoklanan fındıkların, yeniden randımanlarının belirlenerek tüccara teslim edilmesi sırasında depolarda oynamalar yapıldığını ileri süren CHP Milletvekili Bektaşoğlu, “İddiaya göre, randımanla oynanıyor, bazı alıcılara haksız kazanç sağlanıyor. Aynı işlem kampanyada da yapıldığı için, şimdi depolardaki kayıp kaçak oranlarının denkleştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Denetim mekanizmaları işletilsin. Bakan Eşref Fakıbaba'yı depolara, üreticinin alın terine, ülkemizin millî değerine sahip çıkmaya çağırıyoruz, önergeme de acil cevap bekliyorum" dedi.

TBMM başkanlığına 5 soruluk önerge veren Bülent Bektaşoğlu “Bakanlığınız tarafından satışlar için herhangi bir kural konulmadığından, satışlar sırasında daha önce belirlenen randımanı değiştirme, buna göre fiyat belirleme veya randımanı düşürme, yükseltme yetkisi depolardaki görevlilere mi verilmiştir? Bu görevlilerin inisiyatifle, keyfiyetle, tercihe dayalı işlemler yapmalarının önüne geçilecek midir?

Arada doğan itilafları önlemek için satış sırasında tarafsız gözlemcilerin görev yapmasını sağlamayı, şikayet, ihbar hattı oluşturmayı ve diğer denetim, kontrol mekanizmalarını devreye sokmayı düşünecek misiniz? 1-2 puanlık aşağı yukarı randıman oynanmaları yapılarak bazı alıcılara haksız kazanç sağlandığı, bazılarının ise zarara uğratıldığı iddiaları doğru mudur? TMO depolarındaki fındıklar için neden değerlerine, kayıt altına alınan randıman ve depo kalitelerine göre aralıklarla ihale, pazarlık veya diğer satış yöntemleri kullanılmadan doğrudan satış tercih edilmiştir?" sorularını yöneltti.

TARIMDANHABER