Bakan Fakıbaba, Türkiye-Sırbistan Tarım İş Forumuna katılmak üzere geldiği Belgrad'da, Sırbistan Tarım Orman ve Su Yönetimi Bakanı Branislav Nedimovic ile bir araya geldi. Belgrad'daki bir otelde gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmenin ardından iki bakan Eylem Planı imzaladı.

Fakıbaba, imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Sırbistan'ın Türkiye için Balkanlardaki kilit ülkelerden biri konumunda olduğunu söyleyerek, Sırbistan'ın bölge barış ve istikrarı bakımından belirleyici aktör olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, ortak sınırı olmamasına rağmen Sırbistan'ı komşusu olarak gördüğünü kaydeden Fakıbaba, "İlişkilerimizin başta ekonomi olmak üzere her alanda geliştirilmesine önem veriyoruz." dedi.

Sırp mevkidaşı ile tarım alanında ikili iş birliğini ve ticaret konularını görüşme imkânı bulduklarını aktaran Fakıbaba, Türk iş adamlarının Sırbistan'daki yatırımlarının sürekli arttığına işaret etti.

Fakıbaba, Sırp tarafının da Türk şirketlerine yönelik teşviklerini artırmasını talep ederek, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının güncel hale getirilmesi için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

FETÖ uyarısı

Fakıbaba, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) konusunda da Sırbistan'ı uyararak, Sırbistan'ın, darbe girişimine ilk tepki veren ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

İlkeli duruşu için bir kez daha Sırbistan'a teşekkür eden Fakıbaba, "Yeni Sırbistan hükümetinin de bu şahıslara, özellikle de FETÖ bağlantılı okul ve dil kursu gibi kurumlara müsamaha göstermeyeceğine eminim." dedi.

Fakıbaba, iki ülkenin tarım bakanlıkları arasında 2011 yılında imzalanmış iş birliği anlaşması olduğunu hatırlatarak, "İkili ticaret hacmi hedefi için yapmamız gereken çok şey var. Karşılıklı olarak hem ithalatımızı hem de ihracatımızı artırmalıyız. Ortak hedefimiz olan 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız için biraz daha gayret göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Sırp mevkidaşı ile tarım alanında ikili ilişkileri geliştirmek adına Eylem Planı'na imza attıklarını söyleyen Fakıbaba, iki ülkenin her konuda işbirliği içinde olduğunu sözlerine ekledi.

"İki ülke cumhurbaşkanları arasındaki siyasi uyum da, ticaretin geliştirilmesine imkân sunuyor"

Sırbistan Tarım Orman ve Su Yönetimi Bakanı Branislav Nedimovic de iki ülke arasında iş birliği yapılacak çok alan olduğuna dikkati çekerek, görüşmelerinde üç ana konu üzerinde durduklarını ifade etti.

Serbest Ticaret Anlaşmasının güncellenmesi, hayvancılık ve meyve sektöründeki yatırımlar ve farklı tarım ürünleri için yeni kotalar oluşturulması konularını ele aldıklarını kaydeden Nedimovic, "Tabi bu, iki tarafı da memnun edecek şekilde olmalı. Bizim teklifimiz dana eti ve ayçiçek yağı ihracatı oldu. Bu şekilde bu ürünlerin üretimini artırmayı hedefliyoruz." dedi.

İki ülkenin cumhurbaşkanları arasındaki siyasi uyumun da ticaretin geliştirilmesine imkân sunduğunu kaydeden Nedimovic, bugün düzenlenecek forumun da özellikle gıda yatırımları konusunda önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Türk yatırımcılara açık olduklarını vurgulayan Nedimovic, Türkiye'nin de kendileri için Ortadoğu ve Asya pazarına bir geçiş noktası olabileceğini kaydetti.

"Türk iş adamlarının, her yerde olduğu gibi Sırbistan'da da başarılı olacağına inanıyorum"

Bakan Fakıbaba, Belgrad'daki temasları kapsamında, daha sonra aynı otelde düzenlenen Türkiye-Sırbistan Tarım İş Forumunun açılışına katıldı.

Forumun açılışında konuşan Fakıbaba, Türk iş adamlarına güvendiğini ve onların her yerde olduğu gibi Sırbistan'da da başarılı olacağına inandığını söyledi.

Sırp ve Türk iş adamlarının el ele vermesiyle hem batıya hem doğuya açılabileceklerinin altını çizen Fakıbaba, "Burada Türkiye kazanacak, burada Sırbistan halkı kazanacak." ifadelerini kullandı.

Gıda ve tarımın önemine işaret eden Fakıbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların her türlü teçhizatları olabilir, makineleri olabilir, teknolojileri olabilir ama gıda çok önemlidir. Yani bütün Sırbistan, bütün Türkiye sizin olsa, üç gün açlığa dayanabilirsiniz, beş gün dayanabilirsiniz. Ondan sonra bir porsiyon yemek için bütün malvarlığınızı satabilirsiniz. Tarımın, yiyeceğin, gıdanın ne demek olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Milyonlarca insan şu anda açlık sınırının altında yaşıyor. Bizim elimizde, hem Türkiye'de hem Sırbistan'da çok değerli araziler, topraklar var. Biz beraber bunlardan çok güzel ürünler elde edebiliriz."

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Türkiye'ye destek olduğu için Sırp devlet yetkililerine de teşekkür eden Fakıbaba, bu desteğin süreceğine yürekten inandığını ifade etti.

"Türkiye, Sırbistan için önemli bir kapı"

Sırbistan Tarım Orman ve Su Yönetimi Bakanı Branislav Nedimovic de iki ülkenin cumhurbaşkanlarının, özellikle tarım ve gıda alanlarında "gol atmaları" için gerekli siyasi imkânları sunduğunu vurgulayarak, bu noktada Sırbistan tarafının sahip olduğu coğrafi konuma değindi.

Sırbistan'ın lojistik bakımdan Avrupa'ya yakın, AB, Rusya, Çin ve Türkiye ile iyi ticari ilişkilere sahip bir ülke olduğunun altını çizen Nedimovic, bugün Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşmede de iki ülkeyi de memnun edecek çözümler bulmak adına fikir alışverişinde bulunduklarının belirtti.

Türkiye'nin Sırbistan için doğuya açılmak adına önemli bir kapı olduğunu vurgulayan Nedimovic, bu imkânı değerlendirdikleri takdirde tek bir pazara bağlı kalmak zorunda olmayacaklarına işaret etti.

Nedimovic, mevkidaşının bugün ayrıca Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Başbakan Ana Brnabic ile görüşeceğini hatırlatarak, "Sadece bu dahi, bizim Türkiye'ye, Türk yatırımlarına verdiğimiz önemin göstergesi." dedi.

"Her türlü iş birliği iki ülke ekonomisine de kaldıraç etkisi oluşturacak"

Türkiye-Sırbistan Tarım İş Forumunun sponsoru olan Halkbank'ın Genel Müdürü Osman Arslan ise tarım sektöründe faaliyet gösteren iki ülke firmalarına diyalog imkânı sağlamak adına bir araya geldiklerinin altını çizdi.

Türkiye ekonomisinin orta ve uzun vadedeki hedeflerinde tarım sektöründe yapılacak atılımın önemli bir yer aldığını kaydeden Arslan, 6 milyondan fazla insana istihdam sağlayan ve dünya genelinde 190 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk tarım sektörünün ekonomiye değer katarken, Türkiye'nin bereketli topraklarında üretilen tarımsal ürünlere olan talebin de her geçen gün arttığını söyledi.

Sırbistan'ın, Avrupa pazarında önemli bağlantılara sahip olduğunun altını çizen Arslan, "Diğer yandan, Sırbistan'ın bu alanda sahip olduğu birikimi ülkemizle yapacağı yeni iş birlikleriyle daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Kurulacak her türlü iş birliği, iki ülke ekonomisine de kaldıraç etkisi oluşturacaktır." dedi.

Halkbank Belgrad'ın da bu iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını kaydeden Arslan, 2015 yılında faaliyete başladıkları Sırbistan'da, bugün 30 şube ve 425 çalışanla hizmet verdiklerini hatırlattı.

Bakan Fakıbaba, Belgrad'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Başbakan Ana Brnabic'le de görüşecek.


TARIMDAN HABER