Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 23 Nisan 2016 tarihinde kapılarını açacak olan botanik EXPO'nun, Antalya turizmine çok ciddi katkı sağlayacağına inandığını bildirdi.

EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısına katılmak için Antalya'ya gelen Bakan Çelik, toplantı öncesinde Aksu ilçesinde bulunan EXPO sergi alanını gezdi ve projeyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Çelik, 112 hektar alanda kurulu sergi alanında inşaat faaliyetlerinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Yaklaşık 101 metre yüksekliğindeki EXPO Kulesi'nin kaba inşaatının bittiğini, cephe giydirmelerinin de devam ettiğini belirten Çelik, 6 bin 500 kişilik Türkiye'nin en büyük kongre merkezinin de tamamlandığını bildirdi.

5 bin kişilik amfi tiyatro, bitki heykelleri, Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Biyoçeşitlilik Parkuru, Anadolu Mutfağı Sokağı, EXPO Göleti, Çocuk Adası, Bilim ve Teknoloji Müzesi gibi yapıların da tamamlandığını kaydeden Çelik, botanik EXPO'nun Antalya'ya çok önemli değer katacak bir alana dönüştüğünü dile getirdi.

Turizme katkı

Bakan Çelik, 6 ay açık kalacak olan botanik EXPO'ya yurt içinden ve yurt dışından milyonlarca insanın katılımını beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Antalya turizmin merkezi, kalbi... Yaşanan konjonktürü biliyorsunuz, Antalyamıza bu zor dönemde turizm anlamında çok ciddi katkı sağlayacağı inancındayım. Ayrıca bahçecilik sergisi açısından da EXPO 2016 Antalya çevre bilincine çok ciddi katkı sunacaktır. Çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Mart sonunda bütün inşaat faaliyetlerini kule hariç bitirmiş olacağız. 1 Nisan 2016 itibarıyla hiçbir inşa, yapım faaliyetinin olmadığı, 23 gün boyunca bazı denemelerin yapıldığı, bir aksaklık var mı, yok mu diye test dönemi olacak. İnşallah 23 Nisan'da görkemli bir açılışı burada gerçekleştireceğiz."

Projenin bütçesi

Gazetecilerin projenin ne kadara mal olacağı yönündeki soruları üzerine Çelik, bütçe kullanımının devam ettiğini, net rakamın bu ayın sonunda ortaya çıkacağını, fakat proje maliyetinin 1,5 milyar liranın üzerinde bir rakam olduğunu söyledi.

Katılımcı ülke sayısı

EXPO 2016 Antalya'ya katılmak üzere sözleşme imzalayan ülke sayısının 28 olduğuna dikkati çeken Çelik, "1,5 ay önce burada ikinci yönetim kurulu toplantımızı yaptığımızda 12 ülke vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri son derece etkili. Her alanda olduğu gibi bu alanda da çok büyük destekleri oldu ve katılımcı ülke sayısı 28'e ulaştı. Büyük ihtimalle 35'i yakalayacağız gibi görünüyor. Umarım mahcup olmayız. Arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalarını sürdürüyorlar ve daha çok sayıda ülkenin katılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.

EXPO 2016 Antalya'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştiğini, Cumhurbaşkanının himayesine girdikten sonra projede çok önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Çelik, "Sözleşme imzalayan ülkeler düzeyinde de önemli gelişmeler oldu. Ülkemiz, Antalyamız için bu güzel eser hayırlı olsun. Çiçek ve çocuk temalı olduğu için binlerce çocuk burada çok şey öğrenecek, görecek" dedi.