Kompleksin açılış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, insan haklarını dikkate almayan, tekçi anlayışı birebir taklit eden ve o zulümlerden de çok olumsuz şeklide etkilenen bir anlayışın başka aktörler tarafından tekrar baskıcı zulmü ve tek tipçi anlayışı yaymaya çalıştığını söyledi.

Yakın tarihteki hatalar yüzünden çok büyük tarihi ve kültürel varlıklara sahip Diyarbakır'ın varoşlarının yaşanılmaz hale geldiğine işaret eden Bakan Eker, bu alanları yaşanılır hale getirmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.

KENTİN AYNASI

Bakan Eker, 2004 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan kompleksin kentin aynası olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Biz bu aynayı temizleyip, yarasını beresini sarıp tekrar insanlığa ve Diyarbakır'a sunuyoruz. İnsanlık bilsin ki bu şehir bir medeniyet merkezidir. Bugün medeni bir anlayışla değil, vandalizmle bu şehri yakıp yıkmaya çalışanların da bundan öğrenecekleri çok şey var."

Müslümanlar ile bu şehirde yaşayan Ermeni ve Süryanilerin "kirvelik" müessesesi kurmak suretiyle birbirleriyle yeni bir akrabalık formu geliştirdiğini anlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: "Biz barışın kodlarını unuttuğumuzda şehrin damarlarındaki kan, barış değil maalesef zehirli gazlar olmaya başladı. Onu yeniden oluşturmak için mücadele ediyoruz. Bizim dışımızda siyasi parti olarak, barışa böyle sarılan, aynı anlayış ve kararlıkla savunan bir anlayışı göremiyorum. Diğerleri ya zümre partisidir ya da bölge partisidir. Oysa ki Türkiye ne bir bölgeye sığar ne de bir zümreye feda edilir. Binlerce yılın birikimi ve medeniyet anlayışı çoğulculuğa sahip çıkmakla ve farklı zihniyetlere anlayışlara tahammül ve tolerans göstermekle mümkün olur."

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki bu mekanda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bakan Çelik, herkesin ortak iradesinin Diyarbakır'ın bugünden çok daha iyi olması olduğunu, bu kapsamda Diyarbakır'ın hem bölgenin kültür başkenti hem iş başkenti hem de bu medeniyet mirasının en önemli unsuru olarak daha çok öne çıkmasını istediklerini ifade etti.

DİYARBAKIR'I TÜM DÜNYA TANIYACAK

"Bakanlık olarak Diyarbakır'ın tanıtımına yönelik özel bir strateji hazırlıyor, tüm dünyada Diyarbakır'ın tanıtımı konusunda yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bu stratejiyi de inşallah bir iki ay içerisinde yürürlüğü koyacağız" diyen Bakan Çelik, o zaman hedeflenen turist rakamlarına ulaşılacağını sözlerine ekledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın geçmişinde farklılıkları bir arada yaşatmayı bilen bir kent olduğunu belirterek, farklı din, inanç ve etnik yapıların yüzyıllarca Diyarbakır'da bir arada, barış içerisinde yaşadığını söyledi.

Diyarbakır'ın Ortadoğu'nun kültür ve ticaret merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, inanç ve kültür turizminin, ilin en büyük potansiyelleri arasında yer aldığını işaret etti.

Yılmaz, Suriçi'ni çok farklı yerlere taşıyacaklarını ifade ederek, "Buraya gelip gezen çocuk ve gençler, çok daha farklı dünyayı hayal eder, iç dünyası zenginleşir. Herkesin siyasi fikri kendine ama biraz daha rafine olmak durumundayız. Bu minare ve binalardaki ince işçiliği, siyasal ve kültürel hayatımıza yansıtmak durumundayız."

Diyarbakır'a her yıl 1 milyon turistin gelmesi yönünde hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Turizm sadece turistin gelip para harcaması demek değildir, yatırımcının gelmesi, dış dünya ile daha fazla etkileşim demektir" dedi.