Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu'nda, Gıda ve Tarım Örgütü'nün talebiyle, kutlanan 5 Aralık Dünya Toprak Günü bu yıl Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla Bakanlık binasında düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte konuşan Bakan Pakdemirli bu seneki sloganlarının 'Toprak Kirliliğine Çare Ol' olarak belirlendiğini ifade ederek "Toprak vatandır, toprak bölünmez ve toprak cömerttir. Toprak varsa biz varız. Bu yüzden çocuklarımızı erken yaşta toprakla buluşturmalıyız. Ziraatla ilgili öğrencilerimizi sahaya sürmeliyiz ve onların toprakla buluşmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

TOPRAK VARSA, BİZ VARIZ

Milli ekonomimizin temelinin ziraat, ziraatın temelinin de toprak olduğunu belirten Pakdemirli " Gıda ihtiyacımızın yüzde 95'ini topraktan karşılıyoruz. Artık, Mars'ta tarım yapmaya odaklanmış bir dünyada yaşıyoruz. Toprağın varlığında zenginlik, yokluğunda ise çölleşme ve sefalet vardır. Kısacası; toprak varsa, biz varız" açıklamasını yaptı.

DÜNYADA GIDA ÜRETİMİ YÜZDE 60 ARTIŞ GÖSTERMEK ZORUNDA

Dünyada tarımın ekonomik değeri artan bir sektör olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli "Dünya genelinde, nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme ve göç çözüm bekleyen sorunlar. Bunun yanında iklim değişikliği ve çölleşme tüm dünyamızı tehdit eden en büyük sorun konumunda. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Kentleşme yüzde 68 artış gösterecek. Buna bağlı olarak gıda üretimi yüzde 60 artış göstermek zorunda" diye konuştu.

EROZYONLA KAYBOLAN TOPRAK 154 MİLYON TONA DÜŞÜRÜLDÜ

1970'li yıllarda ülkemizde erozyon sebebiyle yılda 500 milyon ton toprağın denizlere taşındığını söyleyen Pakdemirli "Yürütülen başarılı ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmalarımız neticesinde, bu miktar 154 milyon tona düşürüldü. İnşallah, erozyonla taşınan toprak miktarını,2023'deki hedefimiz olan 130 milyon tonun altına indireceğiz" dedi.

TARIMDAN HABER