ÖZEL HABER

Bakanlık imkânlarıyla çok rahat yaptırılabilecek 'belgesel film' için kurum ve kuruluşlardan film yapım şirketleri gibi sponsorluk desteğinin istenmesi dikkat çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 'Tohumun Hikâyesi' adı altında belgesel film hazırlığı içinde olduğu ortaya çıktı. Çekilecek belgesel filmin dikkat çeken yönü ise, Bakanlığın sponsor arayışı içine girmesi oldu. Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlara Bakan Eker adına gönderilen yazıda, 'Tohumun Hikayesi' belgesel filmine sponsor olmaları istendi. Kurumlara gönderilen yazıda belirtilmese de sponsorluk bedelinin 60-70 bin liradan başladığı kaydediliyor.

MADDİ AÇIDAN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR!

Kurum ve kuruluşlara Bakan adına gönderilen 'özel ricalı' sponsorluk yazısında şunlar kaydedildi: “Şu an itibariyle çekim aşamaları devam eden 'Tohumun Hikayesi' projesinin, maddi açıdan desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Belgeselin sonunda destek veren kurum ve kuruluşların logolarına yer verilerek teşekkür edilecektir. Tohumculuk faaliyetlerinin zahmetini ve önemini vurgulayan ve geleceğimizi inşa etmede önemli katkı sağlayacak bu projeye gereken katkıyı vereceğiniz hususundaki beklentilerimizle birlikte, gereğini rica ederim"

Çekimleri başladığı iddia edilen 'Tohumun Hikâyesi' belgesel filmi birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Uzmanlara göre 5 ila 10 bin liraya yaptırılabilecek bir iş için Bakanlığın, film yapım şirketi gibi kamu kurum ve kuruluşlara sponsorluk arayışı içine girmesi dikkat çekiyor.

BÜTÇESİ VE KİME YAPTIRILDIĞI BELLİ DEĞİL!

Sponsorluk yazısında belgesel filmin kim veya kimlere yaptırılacağı ve bütçesinin miktarı hakkında hiçbir bilgiye yer verilmezken, söz konusu projenin desteklenmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilerek destek istenmesi anlamlı bulundu.

TEKNİK EKİP VE DONANIM MEVCUT

Bakanlığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde yayın yapan Tarım TV'de bu tür belgesel filmleri yapacak donanım ve teknik ekip mevcut iken Bakanlığın neden böyle bir arayış içine girdiği de merak ediliyor. Tarım TV, 260'ı aşkın eğitim filmi ve 600'ün üzerinde video ile tarım sektörünün 'bilgi bankası' şeklinde tanıtılırken, 'Tohumun Hikayesi' belgesel filminin dışarıya yaptırılacak olması çelişki olarak görülüyor.

MESLEK ÖRGÜTLERİNİN DESTEĞİ MERAK EDİLİYOR!

Diğer yandan tohumculuk sektörü 2006'da çıkarılan Tohumculuk Kanunu çerçevesinde meslek örgütleri tarafından yönetiliyor. Bu meslek örgütlerinin de ciddi bütçeleri bulunuyor. Söz konusu belgesel film, bu meslek örgütlerinin imkanlarıyla da çok rahat yaptırılabilirdi. Bakan Eker'in adına özel ricalı sponsorluk teklifi ile bu meslek örgütlerinden nasıl bir ekonomik katkı istediği ise merak ediliyor.

VİZYONA GİDECEĞİ TARİH MERAKLA BEKLENİYOR!

Çekimleri devam ettiği belirtilen söz konusu belgesel filmin 'vizyona ne zaman gireceği' yani ne zaman teslim edileceği de bilinmiyor. Bakan Eker'e nasip olmayacak ama belgesel film vizyona girdiğinde, maliyeti, hangi kurumların ne kadar destek verdiği ve hangi şirket veya şirketlere yaptırıldığı büyük önem taşıyor. Belgesel film de olduğu gibi bu konularda da şeffaf olunabilecek mi? Yoksa hizmet içi eğitimleri ve Meclis'e verilen soru önergelerinde 'akçeli sorularda' olduğu gibi bu bilgiler de kamuoyundan sır gibi saklanacak mı? Bütün bunları da zaman gösterecek.