Veyis Ateş'in Habertürk'te sunduğu Akılda Kalan programının bu haftaki konuğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Pakdemirli, bakan olduğunu nasıl öğrendiğine dair soruya "Bu hiçbir zaman telefonla söylenmez. Seçim döneminde bazı çalışmalarım oldu. Terasta otururken telefonum çaldı. Kabine açıklanmadan 24 saat önce. Açtım Hasan Doğan. 'Buyur' dedim, 'Buraya gelir misin' dedi. 'Çeşme'deyim' dedim. 'Hangi Çeşme' dedi. Ben 4 saat içerisinde Ankara'da oldum. Tarım ve Orman Bakanlığı dışında bütün bakanlıklar aklımdan geçti" yanıtını verdi.

Bir ay içinde Bakanlığın temel rakamlarına hakim olduğunu bildiren Pakdemirli, ancak her gün yeni bir şeyler öğrendiğini söyledi.

ETTE TÜKETİM ARTIŞI VE PLANLAMADAKİ EKSİKLİK AÇIĞI ORTAYA ÇIKARDI!

Ucuz et, pahalı et tartışmalarının temelinde planlamadaki eksikliğin yanında Türkiye'de et tüketiminin arttığına dikkat çeken Pakdemirli, "Et bugün itibariyle de sorun ediliyor. İyi bir planlama yapılıyor. Eksik olan yanlarımız da var. Burada bir başarı yok demek yanlış. Benden öncekiler iyi iş yapmıştır dedim her zaman. Vatandaşımız 6 kilo et yiyormuş 2002'de. Bugün ise 15 kilo yiyor. Türkiye'nin refahı artmış ki et tüketimi 6 kilodan 15 kiloya çıkmıştır. Üretim çok arttı ama tüketime yetişmiyor. Kırmızı etle ilgili tüketim anlatışımızın bir kısmını beyaz ete kaydırsak Türkiye'nin etle ilgili bir sıkıntısı yok. Parayı kırmızı ete gömüyoruz. Bunların hepsini günlük yediğimiz şeyler içerisinde orantılı şekilde dağıtmalıyız. " şeklinde konuştu.

BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR

Kırmızı et tüketimindeki artışa karşılık balık tüketiminde düşme yaşandığını dile getiren Pakdemirli, 2002'de 6 kg olan balık tüketiminin 5 kg'a düştüğünü söyledi. Sağlıklı beslenme anlamında kırmızı etin yanında balık tüketimine de yer verilmesi gerektiğini kaydeden Pakdemirli, tercihlerin değiştirilmesiyle ilgili kamuoyu bilincini oluşturmak için kamu spotları hazırladıklarını söyledi.

5 YILLIK PLANLA HEDEFLERİ ORTAYA KOYACAĞIZ

Hayvancılıkta yaşanan ithalatın önüne geçmek için projeler hazırladıklarını açıklayan Pakdemirli, “Yakın zamanda açıklayacağımız 5 yıllık planla hangi yıllarda neyi yapacağımızı ortaya koyacağız" dedi. Pakdemirli, 5 yıllık planında çok yakın bir zamanda açıklanacağını bildirdi.

TARIM BAKANLIĞI MGK'DA YER ALMALI!

Diğer yandan gıda arz güvenliğinin önemine işaret eden Pakdemirli, bundan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da Milli Güvenlik Kurulu (MGK)'da yer alması gerektiğini söyledi.

ODAMDAKİ AMPULÜ BİLE DEĞİŞTİRMEDİM

Özel sektörden sonra kamuda görev almanın bazı zorlukları bulunduğunu vurgulayan Pakdemirli, “Devletten ilk kez maaş alıyorum. Bunun sorumluluğunun farkındayım. Bundan dolayı odamdaki ampulü bile değiştirmedim" dedi.

ÇİN'İN, FRANSA'NIN, ABD'NİN SUDAN'DA NE İŞİ VAR?

Sudan'da kiralanan tarım arazileriyle ilgili olarak gelen eleştirilerin de haklı olmadığını bildiren Pakdemirli, “Çin, Fransa, ABD, Afrika'da ya toprak satın alıyor ya da kiralıyor. Türkiye'nin Sudan'da tarım arazisi kiralaması eleştirilecek bir konuysa, o zaman Çin'in, Fransa'nın ABD'nin ne işi var diye sormamız gerekir" dedi. TİGEM tarafından kiralanacak 780 bin hektar araziyi Türkiye'den gidecek yerli işadamlarına açacaklarını ifade eden Pakdemirli, burada üretilecek ürünlerin doğrudan Türkiye'ye getirilebileceği gibi başka ülkelere de satılabileceğini söyledi.

HAZİNE ARAZİLERİNE 80 BİN BAŞVURU OLDU

Hazine arazilerinin kiralanmasıyla ilgili olarak bugüne kadar 80 bin kişinin başvurduğunu ancak 220 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirten Pakdemirli, bunun için bu arazilerle ilgili olarak çağrıda bulundu. Pakdemirli, “Bir çiftçimiz ecrimisile 100 lira kira öderken şimdi 50 lira ödeyecek. Ancak 62 lira da destek alacak. Bunun için bu fırsatın değerlendirilmesini istiyoruz" dedi. Pakdemirli, burada 150 bin civarında bir başvuru yapılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.