Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Arap atı tanıtımı, Hipoterapi Merkezi ve TİGEM işletmelerindeki tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada 12 yıl önce göreve geldiklerinde batmış, tükenmiş bir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı devraldıklarını belirterek, "A'dan Z'ye her şeyde adeta dışa bağımlı bir Türkiye söz konusuydu. Ama şimdi Avrupa'da 1., dünyada 7. sıraya yerleşmiş bir Türkiye var. Muhalefet partilerinin ileri geri konuştuğunu görüyoruz. İnsan bunu hazmedemiyor." dedi. Erdoğan, atın kültürümüzde çok önemli bir yerinin olduğunu kaydetti. Konuşmasının ardından TİGEM işletmelerindeki tesislerin toplu açılışı yapıldı.

GİT, ARAŞTIR BAK!

TİGEM tesislerinde gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve eşi Yasemin Eker de katıldı. Başbakanlığı döneminde muhalefet partilerinin zaman zaman "ileri geri" konuştuklarını anlatan Erdoğan, "İnsan bunları hazmedemiyor. Çünkü kendi ülkesinin aldığı mesafeyi hazmedemeyen bir anlayışla, zihniyetle nereye varırsınız? Şu anda içinde bulunduğumuz Beştepe Arap Atı tanıtımı, Hippoterapi Merkezi, yine ileri adımların atıldığı Bursa ve Malatya'dan sonraki üçüncü merkez. Ama sorun, bunların hiçbirini bilmezler. Böyle bir şey var, yok bunları bilmezler. 'Git araştır bak...' Ondan da anlamazlar" diye konuştu.

Atın, kültürde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun Dede Korkut Destanı'nda da görülebileceğini ifade etti. Erdoğan, Dede Korkut Destanı'nda, zindana atılan Bamsı Beyrek'in, kendisini 16 yıl boyunca bekleyen atına "At demezem sana gardaş direm gardaşımdan ileri" diye seslendiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıldır bu anlayışla Türkiye'nin çehresini değiştirdiklerini; eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, tarımda, toplu konutta, sosyal yardımlarda ve diğer tüm alanlarda, cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin yurt dışındaki itibarını yükselttiklerini, Kafkasya'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Afrika'ya kadar, ortak tarihin paylaşıldığı tüm coğrafyadaki insanlara el uzattıklarını, onların da geleceğini aydınlattıklarını, demokraside, hak ve özgürlüklerde Türkiye'yi ileri standartlara kavuşturduklarını anlatan Erdoğan, "Yasakların Türkiye'sinden özgürlüklerin Türkiye'sine geçilmesini sağladık. Şimdi 'Yeni Türkiye' vizyonumuzda 2023 hedeflerimizi, bugüne kadar yapılanları daha da ileriye taşımanın çabası içindeyiz" diye konuştu.

Bizim medeniyetimizde at, Allah'ın bir nimetidir

Kaşgarlı Mahmut 'un Divanü Lugati't-Türk adlı eserinde atla ilgili tam 180 tabire yer verildiği bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun çok anlamlı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Atın, atalarımızın hayatında, kültüründe işte bu kadar büyük bir yeri var. Pek çok sanatçımızın seslendirdiği Dadaloğlu'nun o meşhur 'Aydost' bozlağında, 'Kalktı göç eyledi avşar elleri Ağır ağır giden eller bizimdir Arap atlar yakın eder ırağı, yüce dağdan aşan yollar bizimdir' diyor. Böyle bir yaklaşım, anlayış, ata verilen değer ve önem... At, gerçekten çok asil bir hayvan. Arap atı ırağı yakın ettiği için çok daha değerli. Atlar, uzak hayalleri yakın ettiği için kıymetlidir. Ayrıca at, Peygamber Efendimiz'e Miraç yolculuğunda eşlik eden mübarek hayvandır. Bizim medeniyetimizde at, Allah'ın bir nimetidir. Şefkatle, merhametle yaklaşılması gereken bir varlıktır."

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: "Bedevilerin çölde, Türklerin Orta Asya'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında yaşamalarını, varlıklarını sürdürmelerini sağlayan hep at olmuştur. İngiltere, Rusya, Amerika ve dünyanın pek çok yerinde önemli at ırklarının atası da arap atıdır. Hangi toplum atla tanışmış, kaynaşmış, bütünleşmiş ise hemen arkasında büyüme, genişleme, gelişme dönemine girmiştir. Dolayısıyla at aynı zamanda bir medeniyet kurma aracıdır. Bu topraklarda da at yetiştiriciliği daima önemli olmuştur. Çiftlikat-ı Hümayun, Osmanlı Sarayı'nın at ihtiyacını karşılamak için 700 yıl önce devletle birlikte kurulmuş kurum. Bakın ecdadımız buna ne denli önem vermiş. Geleneksel kültürümüzde başta cirit olmak üzere atla ilgili pek çok oyun bulunuyor. Biz siyasetçi olarak da gittiğimiz illerimizde bizleri hep atlarla karşılarlar, gösteriler yaparlar. Zaman zaman 60-70 yaşında, 80 yaşında amcalar bile büyük bir heyecan coşku içinde atı kullanıyor ve bize eşlik ediyor. Yani at onu yormuyor, ona ayrı bir heyecan veriyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, binicilik sporunu, her kesimin ulaşabileceği konuma getirmek için gerekli imkanların hazırlanması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Bugün açılışı yapılacak tesislerin de bunun adımlarından bir tanesi olacağını ifade eden Erdoğan, "Çünkü burası başkent. Tarihimizin ve medeniyetimizin bu önemli sembolüne sahip çıkmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye'ye gelen misafir devlet başkanlarını karşılama noktasında, halef selef olduğu 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yine Cumhurbaşkanlığı'nın son dönemlerinde başlatmış olduğu atlarla karşılama geleneğini genişleterek devam ettirmeye başladıklarını bildirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Şu anda bizler işte 16 devletin bayraklarıyla bunu bütünleştirmek ve bu şekilde kendi geleneğimizi, adetlerimizi, devlet başkanlarına bu şekilde sunalım istedik. Bu tabii hakikaten çok farklı bir havayı estirdi. Sağolsun Katar Emiri'ni de böyle karşılamıştık. Onlarda hakikaten atın çok önemli bir yeri var ve döndükten bir müddet sonra haber gönderdi bir de baktım bir sürpriz bize 53 tane Arap atı gönderdi. Şimdi karantinadalar Eskişehir'de. Bu atları bizim himayemize inşallah alacağız ve bu şekilde bir süreç başlatacağız."

Birçok konuda attıkları adımların bazı kesimler tarafından eleştirildiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Tabii tarihlerinden, kültürlerinden, medeniyetlerinden kopuk olanlar biliyorum ki işte buradaki bu tesisi de eleştireceklerdir. Şimdi Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki o karşılamalar hep eleştiriye tabi oldu. Ama gelen misafirler onların yaklaşımı içerisinde bulunmadılar. Tam aksine onlar hep tebrikle buradan ayrıldılar. Kökü olmayanlar esen her rüzgarın önünde sürüklenip gitmeye mahkumdur. Biz köklerimize, tarihimize, kültürümüze sahip çıkacağız. Ne diyoruz? Kökü mazide olan atiyiz. Eğer bu gerçekten hareket edersek güçlü oluruz."

Bu tesiste sportif amaç yanında hippoterapi denilen özellikle kas hastalıkları, down sendromu, gelişim ve denge bozuklukları gibi hastalıkların tedavisine yönelik merkez de bulunduğunu savunan Erdoğan, "Bir yandan at kültürümüz ihya ediyor, diğer yandan da bu tür hastalıklar için destekleyici bir tedavi merkezini bugün Ankara'ya kazandırıyoruz. Açılışı yaptığımız TİGEM tesislerindeki diğer tüm hizmetlerle birlikte bu merkezin de ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Toplam 616 milyon liralık yatırımın açılışını yapıyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise törende yaptığı konuşmada tarihi 700 yıl öncesine dayanan TİGEM'in, hem verimliliğini hem de karlılığını yükselttiklerini belirtti.

TİGEM'in 37 işletmenin 20'sini, sahip olduğu arazinin de yüzde 9'unu özel sektöre kiraladığını anlatan Eker, buralara toplam 800 milyon lira yatırım yapıldığını, ilave 3 bin istihdam yaratıldığını kaydetti.

Bakan Eker, TİGEM'de kalan 17 işletmeyi de modernize ettiklerini ifade ederek, Ceylanpınar'da dünyanın en büyük "center pivot" sulama sistemi ile yağmurlama sulama sistemleri kurulduğunu ve bu anlamda Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulduğunu söyledi.

TİGEM'in bütün makine parkını yenilediklerini vurgulayan Eker, "Bursa Karacabey'de, Şanlıurfa Ceylanpınar'da, Eskişehir Anadolu İşletmesi'ndeki tesisler ve içinde bulunduğumuz atçılık ile ilgili tesisin açılışı olacak, toplam 616 milyon lira yatırımın açılışını yapıyoruz" dedi. Türk tarım sektörünün tohumculukta, tarımsal hasılada dünyanın önemli ülkeleri arasına girdiğine dikkati çeken Eker, tarımsal hasılanın 61 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Malatya Sultansuyu İşletmesi ve Bursa Karacabey İşletmesinde hippoterapi merkezi açtıklarını anlatan Eker, bugün de Ankara Beştepe'de engelli çocukların bedensel ve fiziksel gelişimi için benzer bir işletmeyi açtıklarını söyledi. At binmenin faydalarına değinen Eker, otistik veya down sendromlu çocukların atlarla kurdukları bağın gelişimleri için önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, biniciliğin bütün vatandaşlar tarafından yapılabilecek bir spor haline dönüştürülebilmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden'in, Şanlıurfa Ceylanpınar İşletmesinin üzerinde helikopterle inceleme yaptığı görüntüler de canlı yayınla tören alanına aktarıldı. Bilden canlı yayında, modern teknolojinin kullanıldığı tesiste, suyun en ekonomik şekilde kullanıldığını anlattı. Konuşmaların ardından söz konusu tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Programda, açılışı yapılacak Şanlıurfa Ceylanpınar İşletmesi, Konya Gözlü İşletmesi, Bursa Karacabey İşletmesi, Eskişehir Anadolu İşletmeleri ile sinevizyon bağlantısı yapıldı.

Tarım Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yatırım tutarı 367 milyon lira olan Ceylanpınar Tesislerinde helikopterle arazi üzerinde inceleme yaparak, kompleks hakkında bilgi verdi. Bunun yanı sıra törende, Konya Altınova İşletmesi, Ankara Polatlı İşletmesi, Muğla Dalaman İşletmesi, Adana Çukurova İşletmesi ve Malatya Sultansuyu İşletmesinin de açılışları gerçekleştirildi.

Engelli çocuklardan Cumhurbaşkanı onuruna gösteri

Zihinsel ve bedensel engelli çocukların gelişimine ve topluma adaptasyonuna katkı sağlamak için Beştepe Arap atı ve Tanıtım ve Hipoterapi Merkezi de açıldı. Merkezin, yatırım tutarı 2 milyon lira olan ve 25 bin metrekare alan üzerine kurulduğu, bin metrekare profesyonel biniş alanına sahip olduğu kaydedildi. Merkezin açılışında, engelli çocuklar ata binerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösteri yaptı. Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan adına, çocuklara oyuncak dağıtıldı.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, bir Arap atının başını okşayarak, görevlilerden tedavi hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Bakan Eker, atlara havuç yedirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ata binen çocuklara, "Nasıl, mutlu musunuz?" diye sordu ve bir çocuğa "Maşallah, elini tutmadan gidiyorsun" diye seslendi.

Bedensel engelli olan ve yürüyemediği için görevlilerin kucağında getirilen bir kız çocuğunu seven ve kendisiyle sohbet eden Erdoğan, daha sonra gösteriyi izleyen ve ata binen çocuklarla fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan, gösteriye katılan tüm çocukları alkışladı.