Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada "bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir" dedi.

Bakanlık yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi:

Son günlerde yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yer alan “Sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceğine" dair haberler yer almış olup, konuyla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından bakanlığımızın açıklaması ekte sunulmuştur.

Çamaşır suları genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulunduran solüsyonlardır. Sodyum hipoklorit antimikrobiyal etki göstermesinden dolayı dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Klorlu bileşikler genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritin mutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir.

Ülkemizde piyasaya sunulan çamaşır suları gıda ile temasa uygun ürünler değildir ve ürünlerin gerek bileşikleri gerekse konsantrasyonları farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir.

Evlerimize ulaşan şebeke suları yetkili makamlar tarafından klor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edildiğinden bakanlık olarak meyve ve sebzelerin bu sularla bolca yıkanmasını öneriyoruz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı