Fakıbaba, Bakanlıkta düzenlenen 5 Aralık Dünya Toprak Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, toprağın, üretimin temel dayanağı, zenginliğin ve servetin gerçek kaynağı olduğunu söyledi.

Toprağın önemine ilişkin farkındalığın sadece Bakanlıkça oluşturulamayacağına işaret eden Fakıbaba, köylerde, ilçelerde de Toprak Günü'nün herkes tarafından kutlanması gerektiğini bildirdi. Fakıbaba, toprak kaybının minimize edilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Toprağı korumak için yoğun mücadele veriyoruz ama şimdi deseniz ki '4,5 aydan beri toprağı tam koruyabildin mi', koruyamadım. Çünkü bakıyorsunuz öyle bir ihtiyaç ortaya çıkıyor ki derler ya, 'Yukarıya tükürsen bıyık, aşağıya tükürsen sakal', tam öyle bir olay. Bu dengeyi mümkün olduğu kadar toprağın lehine düşünerek kayıpları minimize etmek en başlıca görevlerimiz arasındadır."

AK Parti hükümetleri tarafından toprağın korunmasına yönelik yasal boşluğun giderildiğini vurgulayan Fakıbaba, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile bugüne kadar 605 bin hektar tarım alanının amaç dışı kullanımını engellediklerini dile getirdi. Fakıbaba, AK Parti hükümetlerinin tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlediğinin altını çizerek, tüm mirasçıların haklarını koruyarak gerekli düzenlemelerin yapıldığını anlattı.

Ülke genelinde faaliyet gösteren 260 toprak analiz laboratuvarı olduğuna işaret eden Fakıbaba, bu analiz laboratuvarlarıyla ilgili dile getirilen sıkıntıların giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

AK Parti iktidarı döneminde toplulaştırılmış alanların 5,5 milyon hektara çıktığını belirten Fakıbaba, bu konuda 2019 hedeflerinin 7,5 milyon hektar, 2023 hedeflerinin de 14 milyon hektar olduğunu bildirdi. Fakıbaba, "Büyük ovalarımızı koruma altına alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 2017'de yaklaşık 6 milyon hektar alanda 192 ovamızı Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit alanı olarak koruma altına aldık. Şu anda 53 ovayla ilgili bir çalışmayı da Bakanlar Kuruluna gönderdik. Bu sayı 245 olacak. Bunu gittikçe artıracağız. Toprağa değer vermeyen, üretmeyen ülkeler başkalarına muhtaç ve bağımlı ülkelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Fakıbaba, toprağı suyla çiftçiyi bilgiyle buluşturacaklarını dile getirerek "Yarın Çevre ve Orman Bakanımız ve bürokrat arkadaşlarımızla toplantımız var. Bu toplantının ardından Sayın Başbakanımıza bilgi vereceğiz." dedi.

TARIMDAN HABER