Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı AK Parti Grubu'nun basına kapalı bölümünde ette fiyat dengesini sağlayacak projeyi açıkladı. Buna göre, ucuz et üretimi için 81 ildeki 'küçük aile işletmeleri', gelirlerinin artması amacıyla desteklenecek.

ALIM GARANTİSİ VERİLECEK

Ucuz Et Projesi kapsamında, artan et ihtiyacını karşılamak ve ette fiyat dengesini sağlamak için yapılacak çalışmalar, 'besili hayvan ithal etmek, hayvan hastalıkları ile etkin mücadele ederek hayvan ve buzağı ölümlerini azaltmak, küçük aile işletmelerini teşvik kapsamına almak, genç çiftçi uygulamasına devam etmek' olarak belirlendi. Bu doğrultuda Genç Çiftçi projelerinde kaynağın yüzde 80'i hayvancılığa ayrıldı. Proje kapsamında desteklenmesi beklenen küçük aile işletmelerine sıfır faizli veya düşük faizli kredilerinin kullandırılması planlanıyor. Küçük aile işletmelerine damızlık, besilik hayvan alımı ile yem temini, TİGEM, ESK ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından gerçekleştirilecek. Hayvanlar, TARSİM tarafından sigorta ettirilecek. Sözleşmeli küçük aile işletmelerine besi için temin edilen hayvanların besi sonunda kesimi de ESK tarafından yapılacak. ESK, ayrıca, üreticiye kazanç sağlayabileceği fiyattan alım garantisi verecek.

KADINLARA OLUMLU AYRIM

Aile işletmelerinin seçiminde, TÜRKVET'e kayıtlı olacak işletmenin fiziki alt yapısına, dağıtılacak hayvanların gelişmesine ve bakımına uygun barınma yerlerinin bulunup bulunmadığına bakılacak. Eğer uygun ahır yoksa, Bakanlık ahır yapımını da üstlenebilecek. Proje kapsamındaki işletme sahibi kadın ise SGK kapsamına alınması konusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılacak görüşmeler sonucunda karara bağlanacak.

ÜÇ YILDA SÜRÜ OLUŞACAK FİYAT DENGESİ BULUNACAK

Ucuz Et Projesinin 3 yıl sürdürülmesi planlanıyor. Proje, her yıl damızlık yetiştiriciliği yapan toplam 25 bin işletmede uygulanacak. İşletmeye, 5 büyükbaş, 30 küçükbaş hayvan verilecek. 3 yıl sonunda her aile işletmesinde ya 15'er başlık büyükbaş ya da 75'er başlık küçükbaş sürüler oluşturulması hedeflenecek. Proje sonunda, 'Artan kırmızı et talebinin karşılanması, damızlık üretiminin arttırılması, buzağı kayıplarının azaltılması, süt üretiminde sürdürülebilirliği sağlayarak ihracat bazlı büyümenin sağlanması' hedefleniyor.

İTHALAT BİTİRİLECEK

Proje, hem istihdam, hem küçük işletmelerin teşviki ve desteklenmesi hem de sağlıklı hayvancılığın yaygınlaştırılması sonucu piyasada fiyat dengesini gözeten geniş zaviyesiyle önemli kazanımları beraberinde getirecek. Bu kazanımlarda da yerli üreticinin ithalat baskısına karşı korunmasıyla beraber uzun vadede et ithalatının azaltılması öne çıkıyor.

Kaynak: Yenişafak