BloombergHT'nin düzenlediği Tarım Zirvesi 2017'ne katılan Bakan Fakıbaba, İki aylık bakanlığı süresince yaptığı çalışmalar ışığında Türkiye'nin tarım konusunda kendine yetecek seviyeye ulaşacağına inandığını belirtti. Fakıbaba, "Yeter ki biz toprağı suyla, çiftçiyi de bilgiyle buluşturalım. Bunu başarmamak için hiçbir engel yok" diye konuştu.

“TARIMI STRATEJİK BİR SEKTÖR HALİNE GETİRDİK"

Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında stratejik dönüşüm yaşandığını anlatan Fakıbaba, "Ülkemizin değişim ve dönüşümünü en hızlı yaşayan ve yaşatan sektörlerin başında tarım gelmektedir. Hükümetlerimiz döneminde kaydedilen gelişmelerle tarımın önemini daha da artırarak stratejik bir sektör yapısına kavuşturduk. Üreticilerimizi pek çok kalemde destekliyor, finansman ihtiyaçlarının karşılanması için de düşük faizli krediler sağlıyoruz." diye konuştu.

CUMHURİYET TARİHİNİN ÜRETİM REKORU KIRILDI

Fakıbaba, AK Parti hükümetleri olarak son 15 yılda tarım ve hayvancılığa destek sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Tarım ve hayvancılık alanında diyebilirsiniz ki; hala ithalatımız var, bu doğrudur ama bunu önlemek bizim yine elimizde olacaktır. Eğer bu destekler olmamış olsaydı acaba şu anda hangi konumda olabilirdik. Onu da bir zahmet düşünmemiz lazım. 2002 yılında 1 milyar 800 milyon lira olan tarım desteklerini 13 milyar liraya çıkarmışız. Çiftçilerimize son 15 yılda 105 milyar liranın üzerinde nakit hibe destek ödemesi yaptık. Bu çalışmalar meyvesini verdi ve son 15 yılda pek çok bitkisel ve hayvansal üründe cumhuriyet tarihinin üretim rekorları kırıldı. Bitkisel üretimimiz 97 milyon tondan 117 milyon tona ulaştı. Bu artışlarla beraber tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde de artış sağladık. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı. 2016'da tarım sektörü 161 milyar lira hasılayla toplam gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) yüzde 6'lık önemli bir katkı sağladı. Bu katkıda payı olan tüm paydaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Çiftçilerimiz böyle çalışıp üretirken, bizler de hükümet olarak onların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz."

TARIMDAN HABER