Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, temmuz ayında bakan oldu. Temmuz'dan bu yana kadar 17 kez yurt dışı seyahati yaptı. Bu süre zarfında et fiyatlarında kalıcı bir düşüş gözlenmedi. Tunus'a zeytin sattık Balkanlardan et aldık.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 Faaliyet Raporu'nu yayınladı. 290 sayfalık Faaliyet Raporu'nda, Dış İlişkiler biriminin yaptığı çalışmalar da aktarıldı. Geçen temmuz ayında Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba bu süre zarfı içerisinde 17 kez yurt dışı gezisi yaptı. Fakıbaba şu ülkeleri ziyaret etti: 2 kez Sırbistan'a giden Fakıbaba İtalya, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, Arnavutluk, Gürcistan, Bosna-Hersek, Tunus, Rusya, Katar, Bulgaristan, Sudan, Çad ve Tunus. Söz konusu zaman zarfında Borsa ve Sırbistan gibi ülkelerle tarım ürünleri ve et ticareti üzerine konuşuldu. Fakat et fiyatları düşmedi. Çarşı pazar hala yangın yeri… Fakıbaba Tunus'u ziyaret etti bu ülkeden Zeytin alacağımız ortaya çıktı. Yaptığı balkan ziyaretlerinde ise Türkiye et ithalatı kararları aldı.

'KARŞILARINDA OLACAĞIM'

Bakan Fakıbaba geçen günlerde yaptığı bir açıklamada, Ramazan ayında et fiyatlarında artış yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, “Biz önce üreticiyi baz alıyoruz. Bizim için üreticinin bu işi sürdürebilmesi ve ithalatın önünü kesebilmesi bağlamında gerekli önlemleri alabilmesi vazgeçilmezdir. Yani üretici yerli malı üretebilecek ve para kazanacak. Bir taraftan da ateşi de söndürmek adına dar gelirli vatandaşlarımızın bu önemli proteinden faydalanabilmesi için 29 ve 31 TL ile 6 aydır devam eden fiyat anlayışımız var, bunu devam ettireceğiz.

Belki satılan yerlerin sayını da arttırarak devam ettireceğiz. Besiciler, ithalatçılar para kazanacak elbet ama bunun dengeli olması lazım. Eğer dengesiz şekilde piyasayı speküle edecek olurlarsa onları karşısında olacağımı iyi bilsinler. Elimizde gerekli enstrüman var biz bu piyasayı dizayn edebiliriz. Bunlar geçici çözümlerdir. Ateşi söndürmek için yapıyoruz. İnşallah özellikle damızlık düveyle biz hayvan varlığımızı arttıracağız. 2023 yılına kadar bu sorular artık sorulmayacak" diye konuştu.

“BUGÜN VARIM YARIN YOKUM"

Fakıbaba bir dahaki dönemde görev alıp almayacağının sorulması üzerine, “Siyasetçiyiz bugün varım yarın yokum. Onu bilemem ben. Onu bilecek olan sayın Cumhurbaşkanımızdır. Ben dava adamıyım. Son saniyeye kadar gücümün yettiği müddetçe hizmete devam edeceğiz. Ben olurum bir başkası olur biz bir ekibiz, gelen arkadaşıma 9 aylık tecrübelerimi en iyi şekilde aktaracağım" ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ – ALİ EKBER ERTÜRK