Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir'in Ödemiş ilçesi Fuar Alanı'nda düzenlenen "Süt Bayramı"nın açılış töreninde konuştu.

Bakan Eker, bu yıl ödenmesi planlanan 10 milyar lira nakdi karşılıksız hibe desteğinin yüzde 64'ünün, şimdiden ödendiğini aktararak, planlı şekilde hareket edip verdikleri sözleri tuttuklarını dile getirdi.

Türkiye'de, yıllık süt üretiminin 8 milyon tondan 18,5 milyona, kırmızı et üretiminin de 421 binden 1 milyon tona çıktığına işaret eden Eker, Türkiye'nin bu noktaya, çok kısa zamanda iyileştirme ve desteklerle geldiğini ifade etti.

SİZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİN, BİZ DESTEKLEMEYE DEVAM EDELİM

Süt üreticisinin fiyat dalgalanmasından etkilenmemesi amacıyla sanayicinin, yerli üreticiden süt alıp süt tozu yapmasını teşvik ettiklerini belirten Bakan Eker, artan süt üretimine paralel tüketimi artırmak amacıyla projeler geliştirdiklerini anlattı.

Bakan Eker, şöyle konuştu: "Üreticinin nasırlı elleri, öpülecek ellerdir. Biz buna değer ve önem veriyoruz. Bundan sonra da hükumetlerimizin politikası, üreticiden yana olmaya devam edecek. Tarım ve hayvancılıkta işimizin aynası şu; işi devraldığımızda tüm Türkiye üreticisinin toplam net tarım hasılası 23 milyar dolardı, dünyada 12, Avrupa'da 4'üncüydük. Uyguladığımız doğru politikalarla net tarım hasılasını 61 milyar dolara çıkardık ve Türkiye, artık Avrupa'nın birincisi, dünyanın da 7'ncisi. Türkiye'nin gıda güvenliği problemi yok. Siz çalışmaya devam edin, biz sizi desteklemeye devam edelim."

SÜT ÜRETİMİ 8 MİLYON TONDAN 18,5 MİLYON TONA ÇIKTI

Bakan Mehdi Eker, uyguladıkları doğru politikalarla net tarım hasılasını 61 milyar dolara çıkardıklarını, yıllık süt üretimini de 8 milyon tondan 18,5 milyona çıktığını belirtti.

Bakan Eker, bölge çiftçisinin bulunduğu coğrafyanın imkanlarını en iyi şekilde değerlendirip, süt, patates ve dış mekan süs bitkileri başta olmak üzere tarımsal üretime katkı verdiğini söyledi.

Tarımın, kültürün her alanında izini görmenin mümkün olduğunu ve tarımı insanların karnını doyuracak iktisadi faaliyete dönüştürmek için reformlar yaptıklarını vurgulayan Bakan Eker, tarım topraklarının, miras yoluyla küçülmesinin engellenmemesi ve toplulaştırılmasının sağlanmaması durumunda, Türkiye'de 21. yüzyılda tarım yapacak arazi bulunamayacağını vurguladı.

Bakan Eker, tarımdaki desteklerin, hükümetleri öncesi IMF ve Dünya Bankasının tavsiyeleriyle kaldırıldığını dile getirerek şöyle devam etti: "Hayvancılık, üvey evladın da üvey evladıydı. Devletin toplam tarım desteğinin 100 lirasından sadece 4'ü hayvancılığa gidiyordu. Cumhuriyet tarihinde koyun ve keçiyi ilk kez destekleme kapsamına alan biziz. Tarımcılığa toplam desteğin yüzde 30'unu, hayvancılığa ayırıyoruz. Doğru politika, bizi hayvancılık alanında önemli noktaya getirdi. Artık damızlık gebe düve ihraç eden ülke haline, kendi geliştirdiğimiz genetik varlığı yüksek ırkları başka ülkelere ihraç eder noktaya geldik."

İZMİR'İN TARIMSAL İHRACATI 3 KAT ARTTI

İzmir'de 46 bin kayıtlı çiftçi bulunduğunu belirten Bakan Eker, kendi dönemlerinde, bu çiftçilere 2,1 milyar lira nakdi karşılıksız hibe desteği verdiklerini kaydetti. Bakan Eker, destekleri çok iyi değerlendirdiğini ifade ettiği İzmir çiftçisinin, 12 yılda elde ettiği tarımsal hasılayı 2,3 milyardan 8,2 milyar liraya çıkardığını, ayrıca İzmir'in tarımsal ihracatının da yaklaşık 3 kat arttığını anlattı.

Kadın çiftçi olmanın önemine değinen Bakan Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün "İzmir'den Diyarbakır'a Gönül Köprüsü Projesi" kapsamında Diyarbakır'dan gelen kadın çiftçilerin "Süt Bayramı"na katılmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ayrıca, törene eşi Yasemin Eker ile katılan Bakan Eker'e, 23 metre 23 santim uzunluğunda örgü peynirin de aralarında bulunduğu hediyeler verildi.

Koyun ve keçi sütü kullanılarak üretilen peynirin, "dünyanın en uzun örgü peyniri" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alması amacıyla başvuruda bulunulacağı bildirildi.