Tarımda Rusya krizi zirvesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın ambargo kararı sonrası oluşan ortamı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştü.

ÜRETİCİYE DESTEK ÇAĞRISI

Bayraktar, “Tarım Bakanımız Çelik'e, Rusya ambargosunun en fazla üreticiyi etkilediğini, öncelikle üreticiye destek verilmesi, onun ayakta tutulması gerektiğini söyledim" dedi. Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü etkinliğinin ardından Bakan Çelik ile bir araya geldi.

LİMON VE BİBER DE BİLE FİYAT DÜŞTÜ

Bayraktar, Rusya'nın ambargo kararının en çok çiftçimizi, üreticimizi etkilediğini, daha ambargo başlamadan fiyatların düşüşe geçtiğini bildirdi. Bugün üretici fiyatlarının yüzde 25 ile yüzde 40 arasında gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, piyasada belirsizliğin hakim olduğunu, ambargo kararı alınmayan limon, biber gibi ürünlerde bile fiyat düşüşleri görüldüğünü kaydetti.


ÇİFTÇİ YERİNE BAŞKALARI AĞLIYOR

Bu ortamda, ürününün fiyatı düşen üretici, zarar eden üretici olurken, başka kesimlerin destek peşinde koştuğunu Bakan Çelik'e aktardığını belirten Bayraktar, “Öncelikle üreticiye destek verilmesi, onun ayakta tutulması gerektiğini Bakan Çelik'e söyledim" dedi.

ÇELTİK FİYATI TALEBİ

Rusya'nın ambargo kararından bağımsız olarak çeltik fiyatlarının da düştüğünü, çeltik üreticisinin zor durumda olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bakan Çelik'e, çeltikte piyasa fiyatları maliyetlerin altına indi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin, üretici maliyetlerini göz önüne alan bir fiyat açıklaması zorunlu olduğu görüşümüzü de aktardım" diye konuştu.