Bakan Çelik, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda bin bir türlü zahmetle, şehir hengâmesi içerisinde ayakta durmaya çalışan, köydeki varlığını terk ederek şehirlere koşan gençlerimize sesleniyorum; artık o bir geçiş dönemiydi, şimdi köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı." dedi.

Çelik, Lüleburgaz Tarım İşletmesi Müdürlüğünde Genç Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın birçok bölgesinde savaşlar yaşandığını söyledi.

Savaş bölgelerinden kaçan birçok insanın Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Çelik, üç tarafı denizlerle çevrili ama dört tarafı sorunlarla dolu güzel bir coğrafyada yaşandığını ifade etti.

Çelik, ''Türkiye'de Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına içeriden kastedenler var. Yolumuzu kesmeye çalışanlar var, enerjimizi içeride tüketmek için var gücüyle mücadele eden Türkiye düşmanı ay yıldızlı bayrak düşmanı unsurlar var.'' şeklinde konuştu.

Genç Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında düzenlenen bu programla 308 çiftçiye 3 bin 308 hayvan dağıtılacağını belirten Çelik, projenin ülke genelinde 450 milyon liralık bütçe ile gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakan Çelik, gıda üretiminin önemine değinerek, tarımın, çiftçiliğin ve üretimin çok önemli olduğunu anlattı.

Bakanlık olarak hayvancılığın ve çiftçiliğin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını aktaran Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Avrupa Birliği ülkeleri bütçelerinin yüzde 40'ını tarıma ayırıyorlar. Neden çünkü büyük bir tehlike görünüyor. Büyük bir sıkıntıyla dünya karşı karşıya kalmak üzere. Gıda olmayınca dünya sizin olsa ne olacak. Sofranızda yiyecek bir gıdaya erişiminiz yoksa bütün Lüleburgaz'ı Kırklareli'ni size verseler ne işe yarar. Onun için dünya bu tehlikenin farkında. Bunun için de tarıma, hayvancılığa, çok ciddi şekilde destekler verme ve dünyadaki farklı ülkelerdeki boş arazilerin, atıl arazilerin kullanımı konusunda ülkeler büyük bir yarış içindeler."

"Tarıma sevdalı gençlerimizin sayısının artması gerekiyor"

Tarıma sevdalı gençlerin sayısının artması gerektiğine işaret eden Çelik, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda bin bir türlü zahmetle, uğraşan didinen, elde ettiği imkânları kira parası olarak ödemek zorunda kalan ve şehir hengâmesi içerisinde ayakta durmaya çalışan ama diğer taraftan da köyün merasını, köydeki varlığını terk ederek şehirlere koşan gençlerimize sesleniyorum; artık o bir geçiş dönemiydi, şimdi köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı. Peygamberler mesleği çobanlık, hayvancılık. Tarımla uğraşmayı inşallah baş tacı meslekler olarak inşa etmek istiyoruz. Tarım ülkemiz açısından da son derece önemli. Hükümet olarak bunun bilincindeyiz.''

"Türkiye'nin yarısına yakın bölgeyi ari bölge olarak ilan edeceğiz"

Türkiye'de ari bölge alanının genişletileceğini bildiren Çelik, arilik konusunda yeni adımlar atılacağını aktardı.

Bu ari bölge çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''Ari bölge olarak yalnız Trakya'yı sınırlı bırakmayacağız, Önümüzdeki haftadan sonra ari bölgeyi genişletiyoruz. Buranın muhafazası açısından bu genişleme Trakya'ya avantaj sağlayacak. Neredeyse Türkiye'nin yarısına yakın bölgeyi ari bölge olarak ilan edeceğiz. Bu çerçevede hayvan sağlığının istediğimiz noktaya taşınması konusunda gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz."

Programa, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve Tarımsal işletmeler Genel Müdürü Mehmet Taşan da katıldı.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, genç çiftçilere projeleri karşılığında büyük ve küçükbaş hayvanları teslim etti.