Saat 09.00 ile 10:00 arasında 0530 104 37 80 nolu hattan hayvan yetiştiricilerinden gelen telefonlara cevap veren Bakan Çelik, Twitter hesabından konuya ilişkin bilgi verdi.

Bakan Çelik, önceki gün yaptığı açıklamada telefonla sorunları dinleme uygulamasının aralıklarla devam edeceğini belirtmişti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren telefon görüşmeleri sırasında 45 yetiştiricinin sorunları ve taleplerini dinleyen Çelik, çarşamba günü düzenleyecekleri geniş katılımlı bir toplantı ile et ve süt üreticileri ile bir araya geleceklerini kaydetti.

45 ÜRETİCİ İLE GÖRÜŞTÜ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü. Çelik, bir saati aşkın bir sürede 45 üreticinin sorunlarını dinledi.

Gölcük'ten arayan Hakan Tan isimli bir çiftçi, 2013 yılında çiftliğindeki 103 buzağıyı hastalık nedeniyle kaybettiğini anlattı. Olayın ardından kısa bir süre sonra 141 hayvanının daha hastalık nedeniyle öldüğünü belirten Tan, yetkililerden yeterli ilgili görmediğini söyledi.

Tan'ın şikayetini dinleyen Bakan Çelik, söz konusu olayda yöneticilerin ihmalinin tespit edilmesi durumunda gereğinin yapılması ve hesap verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çelik, il ve ilçedeki komu görevlilerinin sorunlar karşısında seri hareket etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Türkiye sathında hayvan sayımı 15-20 gün içerisinde yeniden hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Çalışmalar yapacağız inşallah" diye konuştu.

Bakan Çelik, Türkiye genelinde hayvan sayımının 15-20 gün içerisinde hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini bildirdi.

ÇİFTÇİNİN SORUN VE TALEPLERİ

Bakan Çelik, telefon görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiftçilerin yem maliyetleri, hayvan kesimhanelerinin sayısının aşırı artması gibi sorunları kendisine ilettiğini, bunun yanı sıra yurt dışından özellikle İtalya'dan daha iyi bir ırk manda çeşidini getirmek istediklerini dile getirdiklerini bildirdi.

Meraların verimli kullanılması ile ilgili talepler geldiğini belirten Çelik, koyun keçi birlikleri ile ilgili 'demokratik bir seçim ortamı oluşturulmadığına' yönelik bir şikayet aldıklarını söyledi.

Çelik, süt fiyatlarının düştüğünü ancak verilen teşvikten duyulan memnuniyetin kendilerine iletildiğini kaydetti.

Süt alımlarında sanayicilerin tekelci bir yaklaşımda bulunmasının önlenmesine ilişkin isteğin dile getirildiğinin altını çizen Çelik, süt ve kırmızı et sanayicileri ile bir araya geleceklerini ve üreticilerin sıkıntı yaşamaması için görüşmeler yapacaklarını ifade etti.

"Yumurta tebliğinin amacı tüketicinin sağlığını korumak"

Çelik, yumurtadaki "tarih" tartışmalarının sorulması üzerine de yumurta ile ilgili düzenlemelerin 2014 yılının aralık ayında hayata geçtiğini anımsatarak, ilgili üreticilerin gerekli önlemleri alması için bir sene verildiğini, dün itibarıyla bu sürenin dolduğunu kaydetti.

Bu tebliğin amacının tüketicinin sağlığını korumak olduğunu vurgulayan Çelik, "Küçük üreticiler için de 12 Eylül 2015'te yayınlanan bir yönetmelikle 'En fazla 250 kanatlıya sahip olan işletmelerin tarih yazma zorunluluğu olmayacak' diye bir düzenleme yapılmış durumda. Amaç onların da gelecekte bu sürece adapte olmalarını sağlamak ama belli bir büyüklükteki işletmelerin artık bu sürece geçmesi gerekiyor. Küçük işletmecileri korumaya dönük böyle bir adım atmış bulunuyor. İnşallah yakın bir süreçte tüketici sağlığını korumaya dönük bu ve benzer kurallara bütün üreticilerin uyması gerekiyor" diye konuştu.

"Henüz çocuk doğmamış"

Bakan Çelik, şap hastalığından dolayı et fiyatlarının artıp atmayacağına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Henüz çocuk doğmamış. Şimdi bunu konuşarak piyasada gereksiz bir algı oluşturmayı doğru bulmuyorum. Böyle bir sorun söz konusu değil. Gerek hayvan sayısı, gerek geneli itibarıyla hayvan sağlığı açısından bir sorun yok, karantina bölgeleri de belli. Orada da bütün teşkilatımız çok yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu anda etle ilgili bahsettiğiniz sıkıntı söz konusu değil."

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile ilgili verdikleri destekler olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu uygulama, 'Söz konusu destekleri acaba daha verimli hale dönüştürebilir miyiz' sorusuna katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu görüşmeler boş bir telefon trafiği değil, bu trafiğin yaptırımlara dönüştüğünü önümüzdeki süreç içerisinde göreceğiz" dedi.