Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesine bağlı Hayvan Hastanesi açılışında yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğunu bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık yapan vatandaşlara mera vereceklerini belirterek, "Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa da ne kadar, kaç baş hayvan barındırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz." dedi.

TOPRAĞINA DÖNENE HER TÜRLÜ DESTEK VERİLECEK

Erzurum'un yoğun göç veren bir il olduğunu hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Arazi ve potansiyel bakımından baktığınızda Erzurum'un potansiyeli var. Binlerce, on binlerce Erzurumlu vatandaşımız İstanbul, Bursa ve İzmir'e varıncaya kadar buradan göç etmek zorunda kalmış. Bunu geri döndürmemiz gerekiyor. 'Hadi gel köyümüze, şehrimize geri dönelim' anlayışını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yatırımlar bu geri dönüşü gerçekleştirecektir.

Artık sayıları belli olan metropol şehirlerimizde yaşamın ve geçimin ne kadar zor olduğu dikkate alınırsa Erzurum gibi bir coğrafyada milyonların yaşamasını mümkün hale getirmemiz gerekiyor. Onun için sorumluluk alanımız tarım ve hayvancılık. Bu noktadan bütün vatandaşlarımızın tekrar bu geri dönüşü gerçekleştirip 'ben doğduğum şehirde daha rahat geçinebilirim' anlayışını hâkim kılmak için gerekli bütün destekleri verdiğimizi ve vereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum."

3 BİN LİRALIK HAYVANA BİN LİRA DESTEK

Bakan Çelik, hayvancılık yapan vatandaşların bazı sıkıntılar nedeniyle başka yere giderek asgari ücretle çalışmaya başladığına dikkati çekti.

Olumsuzluklara karşın vatandaşların göç etmesini önlemek amacıyla bu tür hayvan hastaneleri yaptıklarına değinen Çelik, şu görüşlere yer verdi:

"Mera varlığımızın onda biri Erzurum'da. Yani burada hayvancılık yapmayacağız da nerede yapacağız? Onun için burası yetiştirici bölge olacak. Burada hayvan yetişecek. Yetiştirmek için düşük verimli ırklardan çıkmamız gerekiyor. Gerek daha verimli ırklara geçişle ilgili gerekse de hayvan alımlarına güçlü desteklemeler yapıyoruz. Yani üç bin liralık bir hayvan mı alıyorsunuz? Bunun bin lirasını biz bakanlık olarak destek olarak vereceğiz. Bu, 30 yetiştirici ilimize has bir düzenleme. Ayrıca düve merkezleri, koç - teke merkezleri gibi yerlerde de yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bu bölgede 750 lira buzağı desteği veriyoruz. Yani veriyoruz da veriyoruz."

ERZURUM ÜS OLACAK

Tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara alet ve ekipman desteğinde de bulunduklarını hatırlatan Çelik, vatandaşların bu desteklerle köylerindeki meralara sahip çıkmasını istedi.

Çelik, "Hayvancılık yapan vatandaşlarımıza mera da vereceğiz. Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa, ne kadar, kaç baş hayvan barındırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz. Böylece hayvancılıktaki yem sorununa da parmak basmış bulunuyoruz. İnşallah yemi de uygun fiyata Erzurumlu üreticimize verdiğimiz zaman burada çok yaygın şekilde hayvan üretimi gerçekleştirilmesinin yanı sıra bölge ülkeler nezdinde Erzurum'u hayvansal ürünler noktasında üs yapacağız. Gelecek açısından övüneceğimiz bu hizmetlere imza atmanın mutluluğunu yaşayacağız." ifadesini kullandı.

Çelik, bakanlık olarak bu güne kadar 52 hayvan hastanesine ruhsat verdiklerini bildirdi.

Bu hastanelerde hayvanlar için 152 poliklinik, 5 bin 520 muayenehanenin bulunduğunu aktaran Çelik, "Ama buna rağmen buzağı ölümlerini önlemekte o kadar başarılı değiliz. İnşallah bu olumsuzlukların önüne geçeceğiz. Hastaneler sadece sağlık hizmeti vermeyecek. Değerli hocalarımız sayesinde hayvancılık konusundaki farkındalığa da çok büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı