Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Kahramankazan'da iftar programında çiftçilerle bir araya geldi. Bakan Çelik, Ankara'nın, başkent olması dolayısıyla tarım potansiyeli gölgede kalan bir şehir olduğunu söyledi. Çelik, toplam yüz ölçümü 2,5 milyon hektar olan Ankara'nın üçte ikisinin tarım ve hayvancılığa elverişli olduğunu, 50 bin çiftçisi bulunduğunu belirtti. Başkent'i, Konya'dan sonra "ikinci büyük tahıl ambarı" olarak nitelendirdi.
Ankara 15 yılda tarımsal destekler açısından 2,5 milyar liralık bir destek aldığını söyleyen Bakan Çelik, "Sadece 2017 yılında 190 milyon liralık bir tarımsal destek Ankara'mıza ödenmiştir. Bu destekler neticesinde Ankara'daki eli nasırlı çiftçi kardeşlerim 5,5 milyar liralık tarımsal üretim gerçekleştirdiniz. Bu ürettiklerinizin 300 milyon dolarlık kısmını ihraç ettiniz. Bu nokta son derece önemli ama bundan sonra da gelmemiz gereken bir nokta var, tarımın ve hayvancılık açısından katetmemiz gereken ve gelecek kuşaklara aktarmamız için yapmamız gereken son derece önemli çalışmalar var. Türkiye genelinde 192 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik, bunların 8'i Ankara'ya ait ovalarımız. Bu konudaki çalışmalarımız tarım alanlarını, toprağı koruma adına devam ediyor. Kırsal Kalkınma ve IPARD destekleriyle Ankara 312 milyon liralık destek aldı. Genç Çiftçi Projesi ve Köye Dönüş çerçevesindeki hibelerimiz devam ediyor. Ankara'mızda Damızlık Gebe Düve Merkezini oluşturduk, birkaç ay içerisinde hizmete girecek. Böylece aracısız şekilde vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda, 'kültür ırkı' dediğimiz en verimli ırktaki hayvanı alıp, hayvancılık yapma imkanını gerçekleştirebilecek altyapıyı sağlamış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.
Bakan Çelik, Kahramankazan'da bin 100 çiftçi bulunduğunu ve 120 bin dekar arazide üretim yapıldığını anlattı.
TARIMDAN HABER
ne kadar yanlış bilgiler veriliyor
ankaraya kullandırılan destek söylenenin 10da biri değil gelelim toplam taım alanına kazanın toplam tarım alanı 120000da değil 256000da sayın bakanım danışmanlarınızda sıkıntı var hep yanlış bilgiler veriliyor. ankaranın göbeğindeki değerler yanlış veriliyor. gelelim hibe desteklerine ankarada kırsal kalkınma adı altında verilen desteklerde çiftçinin bu desteği alamaması için ankara tarım il müdürlüğü eelinden gelenin fazlasını yapıyor. bence o birimede bir el atılmalı ki göz önünde olan ankaradaki çiftçiler daha rahat etsin bunun için bence önce ankara kırsal kalkınmadaki mühendisleri bir kontrol edin derim saygılarımla