Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de yarışmacı olduğu Atlı Dayanıklılık Bayrak Yarışması Milli Botanik Bahçesi'nde yapıldı. Bakanı Eker, yarışmada takımıyla birlikte birinci oldu.

Atlı Dayanıklılık Bayrak Yarışması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Binicilik Federasyonuyla birlikte düzenledi.

4 bin 700 metrelik parkurda veteran takımı olan beyaz takımda yarışa katılan Bakan Eker, takımıyla birlikte şampiyonluk kupasını kaldırdı. Eker yarışta sürekli kullandığı 12 yaşındaki Prenses isimli Hollanda atıyla yer aldı.

Bakan Eker, Türkiye'de atçılığa, binicilik sektörüne dikkat çekmek için bu tür faaliyetleri yapan kuruluşları desteklediğini belirterek, “Ben de buna dikkat çekmek için katıldım. Çok seviyorum ve fırsat bulursam at biniyorum. Buradaki amaç atı hem koşturacaksınız hem de belirli aralıklarla nefeslendireceksiniz ve kalp ritmi belirli seviyeye gelmeyecek. Ben de bizim takımda iki tur gittim. Toplam 9 kilometre falan yaptık" dedi.

MİLLİ BOTANİK ULUSLARARASI STANDARTLARA SAHİP

Yarışın yapıldığı Milli Botanik bahçesiyle ilgili bilgi de veren Bakan Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin uluslararası standartlara sahip Türkiye'deki ilk botanik bahçesi olduğunu belirterek, "Bu ay içerisinde ilk bölümün açılışını yapacağız. 2 bin 500 dekar arazi. 10 yıldır üzerinde çalışıyoruz. 4-5 yıl projeleri sürdü. Türkiye'nin bütün endemik bitkileri buraya ekiliyor." dedi.

Yarış sonrasında konuşan Eker, "Bakanlığın Milli Botanik Bahçesi'nde Atla Dayanıklılık Bayrak Yarışı'nın düzenlenmesini çok önemsiyorum. Mütevazı bir binici olarak ben de buna iştirak ettim. En azından varlığımla onların yanında olduğumu göstermek istedim" dedi.

YARIŞMA KURALLARI ARASINDA NABIZ ÖLÇMEDE VAR

Atlı Dayanıklılık Bayrak Yarışması kurallarına göre, takımın ilk üyesi 3 turu tamamladıktan sonra atıyla veteriner kontrolüne giriyor. Atın nabzının 25 dakika içerisinde 60'ın altına düşmesi gerekiyor. Bu sırada grubun ilk üyesine ait atın nabız ölçümü yapılmaya başladıktan 10 dakika sonra takımın ikinci üyesi yarışa başlıyor. Eğer takımdaki üyelerden birisine ait atın nabzı, 25 dakika içinde 60'ın altına düşmezse, takım diskalifiye oluyor. Bu kurallar çerçevesinde veteriner kontrolüne giren Bakan Eker'in 'Prenses' isimli atının nabız ölçümü 58 çıktı.