Bakan Arzu, Diyarbakır'daki programı kapsamında, bir otelde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) 'IPARD l Yatırımlarının Sözleşme İmzalama Töreni ve IPARD II Tanıtım Toplantısında' yaptığı konuşmada, terör olaylarının bölgenin turizmi ile yatırımlarını olumsuz etkilediğini belirterek, şiddet, terör ve çatışmalı ortam bir an önce bitmesini diledi.

Diyarbakır'ın huzura kavuşması halinde yatırıma uygun olduğunu ifade ederek, huzur ortamının yeniden sağlanması için sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünü belirten Bakan Arzu, il gündeminin yeniden yatırım, istihdam ve insanların refah seviyesinin yükseltilmesine dönmesini istedi.

SON 10 YILDA 19.3 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILDI

Bakan Arzu, bölgede yatırımlar konusunda da çok ciddi ilerlemeler kaydettiklerini, son 10 yılda Diyarbakır'da yapılan kamu yatırımlarının toplamının 19,3 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Bakan Arzu, daha önce GAP'ı tamamlayacaklarını söylediklerini, ancak önlerine hiç hesapta olmayan engellerin çıktığını dile getirerek, ''Eğer böyle olmasaydı o barajlar, sulama kanalları bir an önce bitecekti. Sadece Silvan Barajı 2,5 milyon dönüm arazi sulayacak. Aslında huzur ve güveni sağlarsak Diyarbakır'ın başka hiçbir şeye ihtiyacı yok'' diye konuştu.

Törene, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda yatırımcı da katıldı.

SULAMA İNŞAATININ TEMELİ ATILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Vali Hüseyin Aksoy ile Çınar ilçesi Kazıktepe köyünde düzenlenen Kıralkızı-Dicle Cazibe Sulaması 2. Kısım Şebeke İnşaatı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Bakan Arzu, burada yaptığı konuşmada, atılacak temelle bereketli mezopotamya topraklarını suyla buluşturup Türkiye'nin tarımına ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı sırada Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanması için kentteki iş dünyasıyla birçok heyet kurduklarını ve defalarca Ankara'ya gidip görüşmeler yaptıklarını anlatan Bakan Arzu, "her yıl ayrılan ödeneklerle projenin 50 yıl gibi uzun bir sürede ancak tamamlanabilir" gibi bir karamsarlığa kapıldıklarını ifade etti.

Bakan Arzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008'de GAP için oluşturduğu özel fon sayesinde ödenek problemi olmadan çalışmaların yürüdüğünü belirterek, "Eğer engellemeler olmasaydı bu projeler şimdi çoktan bitmişti" diye konuştu.

YILDA 5 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Daha sonra beraberindekilerle, yapımı devam eden yeni Diyarbakır Havalimanı'nda incelemelerde bulunan Bakan Arzu, burada çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Diyarbakır Havalimanı'nın daha önce yılda 200 bin yolcu kapasitesi olduğunu, yapılan yatırımlarla geçen yıl 1 milyon 800 bin yolcuya çıktığını belirten Bakan Arzu, terminal binasının tamamlandığında yılda 5 milyon yolcu taşıma kapasiteli olacağını ve uluslararası hava trafiğine de açılacağını dile getirdi.

ATLA TERAPİ MERKEZİNDE İNCELEMEDE BULUNDU

Bakan Arzu, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından Diyarbakır Hipodromu'nda zihinsel, bedensel ve ruhsal bozuklukları bulunan çocukların tedavilerine katkı sunmak amacıyla kurulan Diyarbakır Atla Terapi Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Merkez hakkında TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci'den bilgi alan Bakan Arzu, daha sonra hipodromdaki at hastanesini gezdi.