Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizi değerlendirdi. Türkiye ve Rusya arasında her alandaki köklü ilişkilerin, bütün dünya tarafından bilindiğini belirten Çelik, "Son yaşanan müessif bir olay var, hepimizi üzen bir uçak hadisesi var" diyen Bakan Çelik, bu konuda sondan başa doğru gitmenin doğru olmadığı inancında olduklarını ifade etti.

Bakan Çelik, uçağın hangi millete ait olduğu bilinmeden düşürüldüğünü, yetkililerin bunu defalarca ifade ettiğini vurguladı. Her ülkenin kendi güvenliğini sağlamak durumunda olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "Ülkeler için güvenlikten daha önemli bir şey olabilir mi? Uluslararası hukuk ve kurallar gayet açıktır. Yaşanan olayın, neden yaşandığı, 'neden böyle bir olay cereyan etti?' diye spesifik anlamda bu olaya bakmak gerekiyor. Kimin ne hatası, kusuru var bu çerçevede olay ele alınması gerekirken, bu olayların başka alanlara taşırılması ve duygusal, hissi değerlendirmelerin yapılmasını ülkeler arasındaki ilişkiler açısından doğru olmadığı inancı içerisindeyim" diye konuştu.

TARIM ALANINDA İKİ ÜLKE ARASINDA CİDDİ İLİŞKİLER VAR

Tarım alanında da her iki ülke arasında çok ciddi ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Türkiye, Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık yıllık tarım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyor ama aynı zamanda 2 milyar 850 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla burada, yaşanan sorunla ilgili bir çözüm ve nerede bir yanlışlık yapıldı onu aramaktan ziyade, konuyu tarama veya diğer ürünlerin ithalat, ihracat, ticaret ve ekonomiye sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu duygusal yaklaşımların ülke yönetimleri açısından iki ülke ilişkilerine bir fayda sağlamayacağı inancındayım.

OLUMSUZLUKTAN RUS ÇİFTÇİSİ DAHA ÇOK ETKİLENİR

Dikkat ederseniz ithalat ve ihracatımıza baktığınız zaman burada olumsuzluktan etkilenecek olan ülkenin Türk çiftçisi değil, aynı zamanda Rus çiftçisinin, üreticisinin de çok ciddi şekilde, daha fazla oranda etkileneceği ortadadır. Bunun için soğukkanlı bir şekilde olaya yaklaşmamız gerektiği ve o boyutuyla, yaşanan uçak düşürme boyutuyla olayın çözüme kavuşturulmasının her iki ülke menfaatleri açısından çok daha doğru olacağı inancı içerisindeyiz."

GIDA AMBARGOSU İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Bakan Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil" dedi.

Direkt konuyla bağlantılı olmayan ama diğer alanlara taşınmaya çalışılan sorunlarla ilgili de özellikle Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları bünyesinde çalışma ve diyalogların sürdürüldüğünü dile getiren Bakan Çelik, "Bakanlar Kurulu sonrasında, yaşanan bu olaylarla ilgili Hükümet Sözcümüzün açıklamasını daha ayrıntılı şekilde dinleme imkanı olacak. Bazı açıklamaları Dışişleri Bakanlığımız yaptı, Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşme takvimiyle ilgili. Umuyorum, iki dost ülke arasındaki ilişkiler, gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklıselim hareketle sorunun gerçekten çözümü noktasında yaklaşımı bakanlar olarak bizler ve yetkililer sergilerler ümidindeyim" ifadelerini kullandı.