Akıllı etiket nam-ı diğer 'Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi' bir türlü hayata geçirilemedi. 2013 yılında Mehdi Eker'in Bakanlığı döneminde büyük bir umutla hayata geçirileceği duyurulan gıdada akıllı etiket sistemi Faruk Çelik döneminde de sisteme alınamadı.

Sahte, taklit ve tağşişli ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek vatandaşın güvenli gıdaya ulaşılmasını sağlamak amacıyla gıda denetiminde 'Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi' adıyla yeni bir uygulama başlatılacaktı. 2013 yılında dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından duyurulan sistem, 31 Aralık 2013'de hayata geçirilecekti. Fakat üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen vatandaşın güvenli gıdaya ulaşmasında çok önemli olduğu belirtilen sistem bir türlü uygulamaya alınamadı. Konu mahkemeye intikal ettiği için sistemi hayata geçirmek Faruk Çelik'e de nasip olmadı.

NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMİYOR?

Bilindiği üzere Mehdi Eker döneminde yapılan 'akıllı etiket'in ihalesi büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. İhalenin yapılış şekli soru işaretlerine neden olurken, ihaleyi alan firmanın Bakan'a yakın bir isim olması tartışma konusu olmuştu.

DANIŞTAY'A DAVA AÇILMIŞTI!

Bazı firmalar sistemin aleyhine Danıştay'a dava açmışlardı. Danıştay, Bakanlığı haksız bulurken firmaları haklı buldu. Danıştay'ın kararı aynı zamanda ihaleyi alan firmanın akıllı etiketten elde edeceği kazancı da büyük oranda düşürdü. Durum böyle olunca, tartışmalı bir şekilde ihaleyi alan firma akıllı etiket işinden çekildi.

FİRMA MASRAFLARI İÇİN MAHKEMEYE GİTTİ

Ancak bu sefer firmanın yaptığı masraflar, yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Akıllı etiket işi Bakanlığa devredilirken, söz konusu firma Bakanlıktan yaptığı masraflar için ciddi bir para talep etti. Firmanın talep ettiği bu para Mehdi Eker'den sonra kısa bir süre Bakanlık yapan Kutbettin Arzu döneminde bilirkişinin de görüşü doğrultusunda ödenecekti. Ancak yetiştirilemedi. Faruk Çelik döneminde ise söz konusu firma alacakları ile ilgili mahkemeye gitti. Mahkeme süreci devam ettiği için de vatandaşın güvenli gıdaya ulaşımında çok önemli olduğu kaydedilen sistem 3 bakan değişmesine rağmen bugüne kadar hayata geçirilemedi.

Sonuç olarak söz konusu sistemin ihalesi zamanında hiçbir tartışmaya meydan vermeyecek şekilde yapılmış olsaydı, 'akıllı etiket' çoktan hayata geçirilecekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz 29 Haziran'da yaptığı erteleme açıklaması ile 'Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi'nin başlama tarihinin 2 Ekim 2017'ye ertelendiğini duyurdu.

TARIMDAN HABER