"Toprağı Sev, Geleceğini Koru" sloganıyla düzenlenen organizasyonda, konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı ve beraberindekiler Tarım Kredi ve şirketlerinin standlarını ziyaret ederek, faaliyetler ve ürünler hakkında Genel Müdür Ayhan Karayama'dan bilgi aldı.

Törende konuşan Yazıcı, dünyada her yıl 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını bildirdi. Erozyonla kaybolan her toprak parçası ve yükselen her beton yığının, gelecek nesiller açısından büyük bir kayıp olduğuna işaret eden Yazıcı, insanlığın geleceğinin büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yazıcı, FAO verilerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşacağına dikkati çekerek, "Bu nüfusun sağlıklı beslenebilmesi için tarımsal hasılanın yüzde 60 artırılması mecburiyeti vardır." diye konuştu.

Toprakları kendi kaderine terk etmenin, vatanseverlik olamayacağının altını çizen Yazıcı, toprakların yağmalanmasına, talan edilmesine ve denizlere akmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Abdullah Burak Keser ise FAO verilerine göre, her 5 saniyede 1 çocuğun açlıktan öldüğünü, her yıl milyonlarca insanın açlık sorunuyla mücadele ettiğini aktardı. Toplulaştırma çalışmaları kapsamında 2003-2016 arasında 5 milyon arazinin toplulaştırıldığını kaydeden Keser, 2023 yılına kadar 14 milyon hektar alanı toplulaştırmaya çalışacaklarını dile getirdi.

"4,5 İstanbul büyüklüğünde alan kaybedildi"

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da bugünün kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Ataç, toplumda toprakla ilgili farkındalığın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Toprak olmadan sürdürülebilirliği sağlamanız mümkün değil. Gıdanın yüzde 95'i topraktan geliyor. Toprağı görmeden gelmeye, hafife almaya hakkımız yok. Toprak bizim hayatımız için elzem." dedi.

TEMA'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Ataç, "2023 yılına gelindiğinde Türkiye nüfusu, 84 milyona ulaşacak. 2023 yılındaki Türkiye'yi besleyebilmek için Karabük kadar bir tarım arazisine ihtiyacımız var. Son 13 yılda, Türkiye'de 4,5 İstanbul büyüklüğünde alan kaybedildi." diye konuştu.

FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ise sağlıklı toprakların, tarımın ve gıda üretiminin temelini oluşturduğunu söyledi. Toprağın sürekli artan bir tehdit altında bulunduğuna dikkati çeken Shoji, küresel toprak kaynaklarının yüzde 33'ünün bozulmuş durumda olduğunu bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı programa çok sayıda davetli, sivil toplum kuruluşu ve basın mensubu katıldı.