Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Önemli hayvan hastalıklarından olan hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısı ile ciddi ekonomik kayıplara sebep olan şap hastalığını kontrolü için ülke genelinde aşılama programına devam ediyor” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce, şap hastalığının kontrol ve eradikasyonuna yönelik yeni bir yaklaşımla yeni bir proje hazırlanmış olup, “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı” 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Uygulanan proje sonrasında Şap hastalığı mihraklarında önemli düşüşler görüldü ve hastalıkla mücadelede büyük başarı sağlandı.

Şap hastalığı ile mücadele kapsamında uygulanacak 2015 yılı ilkbahar aşılama programı Şubat ayı itibarı ile başlatılmış olup, ihtiyaç duyulan 13 milyon doz aşının tamamı İl Müdürlüklerimize gönderildi. Stoklarımızda 2015 yılı Sonbahar dönemi şap aşılamasında ve oluşabilecek mihraklarda kullanılmak üzere 18 milyon doz tetravalan şap aşısı mevcut.

Bakanlık bütçe imkanları ile ülkemiz ihtiyacının tümünü karşılayacak miktarda üretilen aşılar, yetiştiricilerimizin hayvanlarına aşı bedeli alınmadan uygulanıyor.

ŞAP AŞISI GÜÇLENDİRİLDİ

Bakanlık tarafından şap hastalığının ülkemizdeki durumunu ve uygulanan aşılamalar sonrasında oluşan bağışıklığı izlemek amacı ile serosurvey çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Hastalıkla mücadelede, 3PD50 değerindeki aşılar yerine 2014 yılından itibaren içerisindeki etkinliği (antijen) oranı daha yüksek 6PD50 değerindeki aşılar kullanılmaya başlandı. Böylece Şap Enstitüsü tarafından yeni üretilen, hem daha kaliteli, hem de hayvanlarda daha kuvvetli bağışıklık oranı sağlayan aşı ile, hastalıkla mücadelede etkinlik artırıldı.

VİRÜSE ÖZEL AŞI

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Şap Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca, şap hastalığı mihrakları ziyaret edilerek hastalığın bulaşma yolları ile yayılmasının önlenmesi için alınan tedbirler değerlendirilmekte. Söz konusu uzmanlar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz personellerince hastalık mihraklarından alınan örnekler, Şap Enstitü Müdürlüğümüzde incelenmekte ve hastalık virüsünde değişiklikler görüldüğünde, mücadelede kullanılan aşı üretiminde kullanılan aşı suşunda değişikliğe gidilerek, hastalık oluşturan yeni virüse karşı yeni aşı üretilmekte.