Tarım ve hayvancılık elimizin altından kayıp gidiyor ancak kimse oralı olmuyor.

Sanki bir ölü toprağı serpilmiş gibi kötü gidişe karşı ne birileri çıkıp bir şey diyebiliyor ne de işin başındakiler bu gidişe karşı bir şey yapabiliyor.

Bu gidişatı durduramazsak, patates, soğan krizini bile arar hale geleceğiz! 

Durum bu kadar vahim olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vitrinlik açıklamalarla günü kurtarmaya çalışırken, çiftçi, üretici, yetiştiricinin de artık dayanacak hali kalmadı.

Düşünebiliyor musunuz Ocak, Şubat, Mart aylarında açıklanması gereken 2019 yılı tarımsal destekleri Eylül ayı bitiyor daha açıklanmadı. 

İşin acı tarafı, bir tane yetkili de çıkıp tarımsal desteklerin neden bugüne kadar açıklanmadığını çiftçinin gönlünü alacak şekilde bir açıklama yapma ihtiyacı bile duymuyor! 

Tarımsal desteklerin neden açıklanmadığından ziyade aslında bu durum insanı daha çok kahrediyor!

Yani anlayacağınız bir tarafta büyük bir beceriksizlik ama diğer tarafta burunlarından kıl aldırmama durumu!  

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmadığından haberi var mı, zannetmiyorum. 

Çünkü seçimler öncesinde 2018 yılına ait birçok tarımsal destek ödemesi yapıldığı için çok kişi 2019 desteklerinin açıklanıp açıklanmadığını bilmiyordur. 

Diğer yandan, Bakanlıkta bir çok genel müdür ve genel müdür yardımcıları asaleten atamaları olmadığı için vekaletle görev yapıyor. 

Genel Müdürler bir tarafa bugün 81 il müdürünün neredeyse yarıya yakını vekaletle görev yapıyor.  

Ha ‘vekalet’ ha ‘asalet’ ne fark eder diyebilirsiniz ancak bir taraftan tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğuna vurgu yapacaksınız ama bir taraftan da tabanda çiftçiyle muhatap olacak il müdürlerini ‘yarın gidecekmiş’ gibi bir konumda sahaya sürüp çalıştıracaksınız!

Yok, böyle bir şey!

Kusura bakmasınlar ama isminin sonunda  ‘vekalet’ yazan bir il müdürüne o ilde kimse itibar etmez.

Tarım ve Orman İl Müdürlerinin kararnamelerinin yayınlanmaması biraz da kabine belirsizliğinden dolayı yaşanıyor ancak ne olursa olsun isminin sonunda vekalet yazan bir il müdüründen istenilen verim alınamaz. 

Bunu başta Bakan olmak üzere Bakan Yardımcıları herkes farkında olmasına rağmen, kimse elini taşın altına koymuyor. 

Tarım Bakanı değişecek mi değişmeyecek mi belirsizliği de bütün bu yaşanılan olumsuzlukların tuzu biberi oluyor. 

Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı için değil diğer bakanlıklar için de kabinedeki belirsizlik devletteki bütün işleri olumsuz etkiliyor.

Onun için kabinede bir değişiklik yapılacaksa bunun biran önce yapılması, yok yapılmayacaksa da kesin bir dille bunun ortaya konması gerekiyor. 

Aksi halde bu belirsizlik devlete her bakımdan ciddi zarar veriyor. 

En başta da gıdamız tehlikeye giriyor!

Haberiniz olsun!