Savunma sanayiinin köklü kuruluşu ASELSAN, insansız sistemler, haberleşme projeleri ile trafik ve otomasyon sistemlerinde edindiği birikimi Milli Tarım Otomasyonu uygulamalarının geliştirilmesinde kullanacak. ASELSAN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile 3 yeni Ar-Ge projesi için işbirliğine gitti. Desteklenecek projeler kapsamında, traktörlerin otomatik dümenlemesi (otopilot), insan gözünün göremediği dalga boylarında da veri toplayabilen özel kameralar (multi spektral kamera) taşıyan insansız hava araçlarıyla bitki hastalık ve zararlılarının tespiti, rekolte tahmini ile verimi arttıracak hassas tarım uygulamalarına altyapı sağlayacak çiftlik yönetim sistemi bulunuyor.

KULLANILMAYAN ARAZİ KALMAYACAK

Yerli Otomatik Traktör Dümenleme ve Kontrol Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'nde, ASELSAN'ın insansız kara araçları alanında yürüttüğü çalışmalardan edinilen deneyim, traktörün ekimden hasata kadar geçen sürede GPS destekli olarak önceden planlanan aynı hassas rota üzerinde otopilot yardımıyla sevk edilmesi için kullanılacak.

Daha hassas ekim

Otomatik dümenleme ile arazinin insanın uygulayabileceğinden çok daha hassas ve doğru biçimde kapsanması sağlanacak, arazide kullanılmayan bir kısım kalmayacak. Hava koşullarından bağımsız olarak günün her saatinde tarımsal faaliyetler yürütülebilecek. Metrekare bazında ihtiyaç duyulan işlemlerin yapılması ve girdilerin gereken miktarda uygulanması için bir araç elde edilmiş olacak. Sistem sayesinde hasatta önemli verim artışı gerçekleşecek ve ilgili süreçlerin yürütülmesi kolaylaştırılacak.

İHA'LARLA ÜRÜN TAKİBİ YAPILACAK

İnsansız Hava Aracı ile Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında ASELSAN tasarımı insansız hava aracı üzerinden yüksek çözünürlüklü veriler toplanacak. Elde edilen veriler değerlendirilerek tarımsal ürünlerin izlenmesine yönelik yöntem, yazılım ve algoritmaları içeren bir tespit sistemi geliştirilecek. Son olarak Çiftlik Yönetim Sistemi Geliştirilmesi Projesi'nde geliştirilecek sistemde traktör üzerinde bir araç bilgisayarı ve çiftlik merkezinde traktör bilgisayarı ile haberleşen merkez işlemcisinden oluşacak. Proje sayesinde, traktör ve diğer tarımsal araçlardaki sensörler üzerinden alınacak bilgiler harita üzerine işlenebilecek.

Proje ne getirecek?

Otomatik dümenleme ile arazinin insanın uygulayabileceğinden çok daha hassas ve doğru biçimde kullanılması sağlanacak. Arazide kullanılmayan bir kısım ise kalmayacak. Hava koşullarından bağımsız olarak günün her saatinde tarımsal faaliyetler bu sistem ile rahatlıkla yürütülebilmesi sağlanacak.

Uygulanamay sokulacak iha destekli ikinci sistem ile tarımsal girdilerin etkin şekilde kullanımına imkan sağlanacak. Hastalık ve zararlıların yayılmadan erken tespiti ile tarımsal ilaç kullanımı azaltılacak ve ürün kaybı engellenecek. Ayrıca rekolte tahminin sağlıklı şekilde yapılması için bir araç elde edilmiş olacak.

3. proje çalışması ile traktör ve diğer tarımsal araçlardaki sensörler üzerinden alınacak uygulanan gübre ve tarımsal girdi miktarı ile toplanan ürünle ilgili bilgiler harita üzerine işlenebilecek, tüm veriler ortak bir yerde toplanarak birleştirilebilecek. Bilgiler daha etkin bir tarım çalışması için yol haritası oluşturacak.

3 ayaklı çalışmanın aşamaları

1- Çiftlik Yönetim Sistemi'nde traktör üzerinde bir araç bilgisayarı ve çiftlik merkezinde traktör bilgisayarı ile haberleşen merkez işlemcisi yerlacak. Bu sayede tarım için her türlü bilgi elde edilecek.

2- Otomatik Traktör Dümen-leme ve Kontrol Sistemi projesinde traktörler GPS destekli olarak önceden planlanan aynı rota üzerinde otopilot yardımıyla kullanılabilecek. Daha hassas bir tarım süreci gerçekleşecek.

3- İnsansız Hava Aracı ile Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Projesi'nde, ASELSAN'ın insansız hava araçları ve görüntü işleme alanında yürüttüğü çalışmalardan edinilen bilgi birikiminin, zararlı tespiti ve rekolte tahmini gibi tarımsal uygulamalarda faydaya dönüştürülmesi hedefleniyor.

YENİ ŞAFAK