Toprak Mahsulleri Ofisi'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "TMO; 2016/17 dönemi hububat alım fiyatları açıklanıncaya kadar TMO'ya arz edilen hububatı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan üreticiler, üreticilerin ortağı olduğu kooperatif ve birlikler ile ÇKS belgesi olan resmî kurumlardan 18 Mayıs tarihi itibariyle taahhütname karşılığı teslim almaya başlamış olup taahhütnameli alımlara devam etmektedir.

Taahhütname karşılığı alımlarda aşağıdaki esaslar uygulanmaktadır:

Taahhütname karşılığı alımlar randevulu olarak yapılmaktadır.

TMO depolarına taahhütname karşılığı bırakılan ürün, istenilen tarihte geri alınabilecektir. Taahhütname karşılığı ürün bırakan üreticiler, üreticilerin ortağı olduğu kooperatif ve birlikler ile ÇKS belgesi olan resmî kurumlar; alım fiyatlarının açıklanmasını müteakip talepleri hâlinde;

1. Ürünün tamamını geri alabilecek.

2. ÇKS'deki üretim miktarı kadar ürünü TMO'ya satabilecek,

3. Ürününü emanete bırakabilecektir.

Ürün TMO'dan geri çekildiğinde taahhütnameli alım yapıldığı tarihten depodan çıkış tarihine kadar olan süre için 0,133 TL/Ton/Gün+KDV depolama ücreti alınacaktır.

ÇKS'de belirtilen miktar kadarının peşin alıma dönüştürülmesi hâlinde, depo kira ücreti alınmayacaktır.

Taahhütname karşılığı alımı yapılan ürünün TMO'dan geri çekilmesi veya peşin alıma dönüştürülmesi durumunda ÇKS'yi aşan miktar için (son araç hamulesi hariç) ürünün depoya giriş tarihinden depodan çıkış tarihine kadar olan sürede 0,133 TL/Ton/Gün+KDV depolama ücreti alınacaktır.

Üretici, üreticilerin ortağı olduğu kooperatif ve birlikler ile ÇKS belgesi olan resmî kurumların taahhütname karşılığı bıraktıkları ürünü alım fiyatlarının açıklandığı tarihten itibaren 10 takvim günü içinde yapacakları, yukarıda belirtilen işlemlerle ilgili olarak ürünün bırakıldığı TMO iş yerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Üretici, üreticilerin ortağı olduğu kooperatif ve birlikler ile ÇKS belgesi olan resmî kurumların belirtilen süre içerisinde müracaat etmemesi hâlinde, 10 takvim günü sonunda, taahhütname karşılığı teslim alınan ürünün tamamı emanet alıma çevrilecektir.