Türkiye'nin son yıllarda buğdayda uygulanan politikalar nedeniyle giderek ithalatçı bir konuma geldiğini ifade eden Gaytancıoğlu, TÜİK verilerine göre 2010-2014 yıllarını kapsayan 5 yıllık buğday ithalatı miktarının 18.368 bin/ton olduğunu anımsattı. Aynı yılda yine TÜİK verilerine göre üretimde belirgin artışlar görülmediğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, “2014 yılında Türkiye'de yaşanan kuraklık neticesinde üretim miktarı azalmış buna karşılık 18.368 bin/ton karşılığı 1,5 milyar dolarlık buğday ithalatı yapılmıştır” dedi.

TMO yetkilileri 2015 yılında rekor bir üretim beklentisi içine girdiklerini kamuoyuna belirtmişlerdir” diyen Gaytancıoğlu, “TMO 2014 yılında piyasaya müdahale etmemiş 2015 yılında ise yüksek miktarlarda ürün alacağını belirtmiş ve yüksek fiyatlardan ürün alımına başlamıştır. Buğday üretimi yapılan bölgelerde TMO yetkililerinden alınan bilgilere ve kamuoyunda dile getirilen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin elinde 2013 ve 2014 yılından gelen yüksek miktarlarda stoğu olduğu iddia edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Gaytancıoğlu, bu çerçevede Bakan Eker'den şu soruların cevabını istedi: “Bu iddialar doğru mudur? 2015 Hasadının sona ermeye başladığı bugünlerde TMO'nun elinde hangi yıllara ait stoklar vardır? Bu stokların miktarı nedir?”