Buna göre, bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar şöyle:

1.TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 280 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda alım faaliyeti gösterecek.

2. Üreticilerin ürünlerini protokol imzalanan lisanslı depolara bırakmaları menfaatlerine olacak. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde;%2 stopaj, %2 SGK primi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcut.

3. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak.

4.Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren TMO'ya satabilecekler.

5.TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek.

6. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacak. Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabilecekler.

7.Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacak.

8.TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabilecekler.

9.Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan %30 avans alabilecek. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler.

10. TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin % 25'i TMO tarafından karşılanacak.

11. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.

Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacak.

12. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacak. Böylece üretici ton başına ilave 7 TL gelir elde edecek.

2017 yılında ton başına 940 TL olarak açıklanan AKS ekmeklik buğday fiyatı 2018 yılında %11,7 artırılarak ton başına 1.050 TL olarak belirlendi. Buğdayın protein ve rutubet oranına göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca % 6'ya kadar ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.110 TL'ye kadar çıkabilecek.

Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları, TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesaplanmış olup rakamlar şöyle:

Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlık tarafından buğdayda ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacak.

Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 1.050 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlık tarafından verilen 145 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.200 TL/Tona kadar yükselebilecek.

Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre %60, yani ton başına 450 TL gelir elde etmiş olacak.

2017 yılında ton başına 1.000 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2018 yılında % 10 artırılarak ton başına 1.100 TL olarak belirlendi.

2018 arpa alım fiyatı ton başına 825 TL, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatı ise ton başına 800 TL olarak belirlendi.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekiyor.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabilecekler.