Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, dün Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin Hububat Müdahale Alım Fiyatını açıkladı. Bakanın açıklamasına göre, Anadolu Kırmızı Sert ekmeklik buğday için piyasanın üzerinde 862 lira fiyat belirlendi. Desteklerle birlikte çiftçinin eline ton başına 989 lira geçecek. Fiyat açıklamasının üzerinden henüz bir gün geçmeden ilgili kesimlerden de tepkiler gelmeye başladı. Çiftçilerden bir kısmı fiyatı beklentilerin altında bulurken, bir kısmı da fiyatı makul karşıladı.

Makul karşılayanlar arasında Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin ile Un Tanıtım Grubu ve aynı zamanda ihracatçı birlikleri başkanı olan Turgay Ünlü de var.

Yetkin ve Ünlü, hububat müdahale alım fiyatını Dünya Gazetesine değerlendirdi. Gazete haberine göre, TZD İbrahim Yetkin, Bakan Eker'in açıkladığı fiyatın çiftçiler açısından kabul edilebilir olduğunu söyledi. Eker'in açıkladığı şekliyle maliyetin üzerinde bir fiyat belirlendiğini ifade eden İbrahim Yetkin, fiyata sanayicilerin tepki göstermemesi gerektiğini belirtti.

Yetkin, “Çiftçinin üretebilmesi için para kazanması gerekiyor. Para kazanmayan çiftçi niye üretim yapsın? Üretim olmazsa da sanayici işleyecek ürün bulamaz" dedi. Orta Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü de, 720 liraya kadar gerileyen fiyatların yeni dönemde yükseleceğini bildirdi. Bunun iç piyasaya üretim yapan sanayicilerin maliyetini artıracağını ifade eden Ünlü, “Buğday fiyatları bir ara 900 lirayı bile görmüştü. O yüzden fiyatın makul olduğunu düşünüyorum" dedi.