Edirne Ticaret Borsa'sını ziyaret eden CHP Milletvekili Erdin Bircan, Bayram boyunca 1 Lira civarında giden buğday fiyatlarının 80 kuruşlara kadar düştüğünü söyledi. Bircan, “İçeride borsada da izledik. Ofislerin şu anda mal almaması, 2 ay gibi bir süre vermesi yanlış. Bu sürede insanların borçları var, bu insanların bankalarla dertleri var. Biçtiği Buğday'ını satacak ama henüz fiyat yok. Borsa'daki tüccar olan arka-daşlarımız yine bizim insanımız yine de yardımcı olmaya çalışıyorlar ama durum bu değil. Atatürk tarafından kurulan ofisler çiftçinin kara gün dostudur. Şu anda ofisler çiftçinin kara gün dostu olmaktan çıkmış kapı duvar olmuştur" ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKIN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sert eleştiride bulunan Bircan, "Hakikaten her zaman olduğu gibi AKP hükümeti aklımızla alay ediyor. Bakan ne diyor biliyor musunuz? 'Çok talihsiz bir dönemde gümrük vergileri indirildi'. 'Ben miyim sorumlusu? Sen onay verdin. Kararnameyi onaylayan sensin, şikâyet eden yine sensin. Köylü ne yapacak? Yani bu ülkede adalet yok. Ama biz bunun önünde duracağız, mücadelemizi vereceğiz. Gerekirse bunu eyleme dökmesini de biliriz. Nasıl ki Ankara'dan İstanbul'a yürüyorsak bütün köylüleri yığarız buraya, traktörlerle girerler buraya, o zaman da onlar düşünsün. Ama biz bunu yapmak istemiyoruz. Tutup dünya ülkelerinin çiftçisini destekleyeceğinize lütfen bizim çiftçimize sahip çıkın" çağrısında bulundu.

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Edirne'deki buğdayın protein oranının 13'ün üzerinde glüten miktarı olduğuna da dikkat çeken Bircan; “Dolayısıyla Türkiye'nin en iyi ekmeklik buğdayı Edirne'de demektir. Ama siz burada bunun değerini 'nasıl düşürürüz' diyorsunuz. Geçen yılki fiyatlara bakıyorsunuz, geçen yılki fiyatlarla arasında şu ana 1 buçuk Lira gibi bir fark var. Arkadaşlar burada çiftçiyi öldürmek istiyorsanız söyleyin, biz de sizin karşınıza çıkalım. Bu nedenle burada çiftçimize sahip çıkacağız. Bu ülkenin geleceği çiftçidir, köylüdür. Biz çiftçimize sahip çıkacağız ki aç kalmayalım" diye konuştu.

ÇİFTÇİ DİŞLERİNİ YAPTIRAMIYOR

Öte yandan arife günü malını 0,93 Lira'dan veren üretici Hüseyin Livada; “Şu anda fiyata bakıyoruz 0,805 Lira. Fiyattan tabiî ki memnun değiliz. Biz 90 kuruşa kepek alıyoruz hayvanlar için ama 80 kuruşa buğday veriyoruz. Bakıyorsunuz Bulgar'dan gelen kepeklik buğdaylar 1 Lira. Memnun olunur mu bu durumdan? Ağzımda dişlerimi yaptıramıyorum. Bir diş söktürme 130 Lira" ifadelerini kullandı.