TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, Ulusal Hububat Konseyi ve Edirne Ticaret Borsası (ETB) tarafından ETB Konferans Salonu'nda düzenlenen "2017 Hububat Sezonu Değerlendirme" panelinde buğday ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesine yönelik üreticiden gelen eleştirilere cevap verdi.

TMO'nun öncelikli hedefinin üreticiyi korumak olduğunu belirten Kemaloğlu, bu çerçevede zaman zaman ithalat yaptıklarını söyledi. Kemaloğlu, hasat zamanı buğday ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili olarak şunları kaydetti:“Hasat zamanı vergi düşürülmeseydi katılıyorum keşke düşürülmeseydi. Toplamda buğdayda vergi düşürüldü diye 1 gram buğday gelmedi. Gümrük vergisi düştü diye buna dayalı bir ithalat olmadı ama psikolojik bir etkisi oldu, fiyat düşüşlerine sebep oldu."

TMO NEDEN FİYATI GEÇ AÇIKLIYOR?

Diğer yandan taban fiyatlarının TMO tarafından neden geç açıklandığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kemaloğlu, “TMO neden fiyatı geç açıklıyor? Biz nisanda da mayıs başında da fiyat açıklayabiliriz. Piyasa işliyorsa, üretici ürününü iyi fiyata satıyorsa niye hasat başlamadan fiyat açıklayacağız? Fiyat erken açıklamamanın temel gerekçesi üreticiyi korumaktır. Biz mağdur etmediğimizi düşünmüyoruz. Hasat başladığından itibaren TMO'nun depoları üreticinin hizmetinde, fiyat açıklanana kadar depo kira ücreti almıyoruz, fiyat açıklanana kadar önceki yılın alım fiyatıyla yüzde 30 avans veriyoruz" dedi.