Adana ve Osmaniye bölgesinde ekinler başak vermeye başladı. Ancak bu yıl yağışların ortalamanın üzerinde olması “septoria yaprak lekesi", “pas ve küllenme"gibi mantar kökenli hastalıkların ortaya çıkmasın neden oldu. Yetkililer uyarıyor, “Gerekli ilaçlamalar yapılmazsa kalite ve verim de ciddi kayıp" yaşanabilir.

Tarım İl Müdürlüğü Yetkililerinin hububat alanlarında yürüttüğü teknik kontrollerde önemli bulgulara ulaşıldı. Tarımdan Haber'in yetkililerden edindiği bilgiye göre buğdayın yetişme sezonunda sık sık yağmur yağdı. Sıcaklık değerlerinin de uygun olması buğday hastalıklarına davetiye çıkardı. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş'a bağlı birçok ilçede “septoria yaprak lekesi", “pas ve küllenme" gibi mantar kökenli hastalıklara rastlandı.

Bu hastalıkların nemli ortamlarda geliştiğine dikkat çeken yetkililer, pas hastalığının buğdayın sap ve başaklarında görülse de daha çok yaprakların üst yüzeyinde sarı renkte püstüller oluşturarak makine dikişini andıran bir şekil aldığını söylediler.

Septoria yaprak hastalığı ise buğdayın toprağa temas eden alt yapraklarında lekelenmeler şeklinde başlıyor. Sonra üst yapraklara doğru çıkıyor. Bulaştığı yaprağı bir süre sonra öldürüyor. Yetkililer bu hastalıklardan korunmak için ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile etkili mücadelenin şart olduğunu belirtiler.